Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Michael Porter sticht organisatie voor wereldwijde zorgstandaarden

Meer dan honderd leiders uit de internationale gezondheidszorg hebben woensdag de International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM) opgericht. Dat is een non-profit organisatie gericht op het creëren van universele informatie over vergelijkbare, universele zorguitkomsten.
Michael Porter sticht organisatie voor wereldwijde zorgstandaarden

Aan het hoofd van het ICHOM staat Michael E. Porter van Harvard Business School’s Institute for Strategy and Competitiveness. Porter, co-auteur van het boek Redefining Health Care, is groot voorstander van kwaliteitsinformatie in de zorg. ‘Toen ik jaren geleden begon met het bestuderen van de gezondheidszorg was ik stomverbaasd dat er vrijwel geen uitkomsten werden gemeten in deze sector’, zegt Porter. ‘Vrijwel iedere andere industrie meet resultaten. En daar waar het wel is gedaan in de gezondheidszorg, heeft dat altijd geleid tot snelle verbeteringen.’

Best practice

Het doel van ICHOM is om per ziektebeeld bestaande kwaliteitsinformatie waar ook ter wereld bij elkaar te brengen en op basis daarvan één gezamenlijke standaardset van uitkomstindicatoren te ontwikkelen zodat resultaten van zorgverleners internationaal kunnen worden vergeleken. Op dit moment zijn al 55 vooraanstaande kwaliteitsregistraties bijeengebracht, en is de eerste publiek doorzoekbare internationale database met uitkomstindicatoren voor de zorg gecreëerd. Door het bestuderen en verspreiden van best practices, wil ICHOM het gebruik van uitkomstinformatie bevorderen in de gezondheidszorg.

Nederland

‘Ook in Nederland zijn de kansen groot’, stelt Jan Willem Kuenen, partner bij The Boston Consulting Group (BCG) Nederland. BCG en het universitaire medische centrum Karolinska zijn medeoprichters van het ICHOM. In een onderzoek van BCG onder 12 landen eerder dit jaar, is aangetoond dat Nederland niet bepaald voorop loopt in het meten van de uitkomsten van de geleverde zorg. Vooral Zweden laat zien wat er mogelijk is, al zijn er voor bepaalde ziektebeelden ook zeer goede voorbeelden in andere landen te vinden. ‘Tegelijkertijd zijn er in Nederland op dit moment veel goede nieuwe initiatieven om de geleverde kwaliteit te meten. Hierop voortbouwend kan ICHOM voor een enorme versnelling gaan zorgen. Reeds bestaande Nederlandse registraties krijgen de kans om hun uitkomsten te vergelijken met die uit andere landen. Nieuw op te richten registraties kunnen profiteren van de keuzes voor indicatoren die elders al gemaakt zijn.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Miguel A. Lopes)

Lees meer:

NHG: pas op de plaats bij zorgstandaarden

Kwaliteitsinstituut wordt Zorginstituut Nederland en krijgt 7,5 miljoen euro

6 REACTIES

  1. Beste Adje. Allereerst,ik heb het niet over excellente artsen gehad, maar over vakbekwame. Ten tweede vraag ik me af wat een optimaal IQ is? De eisen van de opleiding garanderen vlgs mij dat een bovengemiddeld IQ aanwezig is. Een empatische arts die zijn vak niet verstaat of niet voldoende bij houdt is wat mij betreft niet te prefereren boven een vakbekwame arts. Ik realiseer me heel goed dat de “grondstoffen” waaruit een arts zijn “producten” vervaardigt zeer verschillend van “kwaliteit” zijn. Ik ben echter, met Porter, van mening dat dat de vakbroeders niet ontstlaat van de verplichting om hun kwaliteit inzichtelijk en meetbaar te maken.
    Let wel, bij voorkeur niet externe “richtlijnspecialisten”.
    De stappen die antonius en carharina ondernomen hebben vindt een goed voorbeeld hoe te starten.
    Dit soort uitkomstmaten moeten altijd worden begeleid/ beoordeeld door een bekwaam statisticus op relevantie en reproduceerbaarheid. Blijven roepen dat het zo moeilijk is is niet meer te verkopen in deze tijd.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Menno. De meeste patienten worden niet “”genezen”” door excellente geneesheren , want daarvan zijn er niet zoveel ( anders zijn ze niet meer excellent),maar veel vaker door AANDACHTIGE artsen met een helaas suboptimaal- I.Q., die ook minder bijwerkingen en , of restverschijnselen geven Aandacht met E.Q. is het nonfarmacologische placebo bij behandeling en “”genezing”” van patienten.

  4. Adje, sinds de uitkomst van zorg kan leiden tot onomkeerbare schade. Ik wordt liever “genezen” door een arts met een suboptimaal EQ maar excellente vakbekwaamheid dan met voorkoombare restverschijnselen, laat staan overlijden of blijvende invaliditeit, door een arts met een hoog EQ. Van artsen mag je vanwege hun opleiding verwachten dat ze een hoog IQ hebben.
    DE oliebollenlijstjes van de kranten geen bijna louter over service aspecten van het zorgaanbod en niet over de uitkomsten.

  5. Quote ..”” Vrijwel iedere andere industrie… “”??? De heer Portel praat over de Zorg als……. INDUSTRIE !!! Vraagje : bij welke andere industrie is E.Q. net zo belangrijk als I.Q. ?? Of wordt de echte ZORGPROFESSIONAL juist gekenmerkt door het ontbreken van enig E.Q.?? De kwalitatieve outcome van de NON-PROFIT heer Portel kwalificeer ik als ZORGELIJK.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.