Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenen extra voor ’toekomstvast’ stelsel

DEN HAAG - Het kabinet trekt de komende jaren enkele honderden miljoenen euro uit om knelpunten in de zorg op te lossen. Het leeuwendeel gaat, zoals eerder al bekend werd, naar de verpleeghuizen.
Miljoenen extra voor 'toekomstvast' stelsel

De sector verzorging en verpleging kan de komende vier jaar rekenen op een extra bijdrage van 434 miljoen euro, te beginnen met 63 miljoen euro in 2007. Dit is beduidend minder dan de circa 90 miljoen die de sector zelf denkt nodig te hebben. In een reactie op de begroting laat staatssecretaris Ross weten dat dit bedrag genoeg is om de kwaliteit te verbeteren. “Dat er nu vaak te weinig handen aan het bed zijn, heeft namelijk niet alleen te maken met een tekort aan geld. Het zit hem ook in een gebrek aan efficiency. Het moet niet zo zijn dat de overheid het gemis aan efficiency moet gaan bijleggen. Uit onderzoek is ook gebleken dat er in de verpleeghuissector geen relatie is tussen geld en kwaliteit.” Met een extra financiële injectie wil het kabinet ook het probleem van de dure geneesmiddelen oplossen. Hier is vanaf volgend jaar 120 miljoen euro per jaar voor beschikbaar.

Kleinere bedragen

Kleinere bedragen zijn er voor de bestrijding van infectieziekten (16,8 miljoen extra), het ontwikkelen van een nieuw groepvaccin (27,9 miljoen), een betaalbare geneesmiddelenvoorziening (10 miljoen) en de ondersteuning van mantelzorgers (65 miljoen).

Jeugdzorg

Bijzondere aandacht is er tevens voor de jeugdzorg. Vanaf 2007 komt er jaarlijks 12 miljoen euro vrij voor het creëren van extra plaatsen in gesloten jeugdinrichtingen. Dit bedrag komt bovenop de 67 miljoen euro extra die in de Voorjaarsnota is toegezegd.

Korting ziekenhuizen

Uit de begroting blijkt tevens dat minister Hoogervorst niet van zins is om zijn plan om de ziekenhuizen te korten aan te passen. Omdat de ziekenhuizen in 2004 en 2005 hun budget hebben overschreden, voert Hoogervorst komend jaar een korting van 192 miljoen euro in. De Nederlandse vereniging van ziekenhuizen NVZ heeft al aangekondigd de maatregel voor de rechter te zullen aanvechten.

Toelichting

In zijn toelichting op de begroting stelde premier Balkenende dat de begroting van VWS in wezen de weerspiegeling was van “een toekomstvast zorgstelsel” met “minder regels en meer kwaliteit”. De nieuwe zorgverzekering vormt daarbij volgens Balkenende de voornaamste beleidsmatige waarborg. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Voor de volledige VWS-begroting, klik hier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.