Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenen ouderenzorg wachten op bestemming

Mark van Dorresteijn
Het is nog onduidelijk waar het extra miljard uit het regeerakkoord voor de ouderenzorg aan uitgegeven zal worden. Dat bevestigen de koepel voor zorgverzekeraars ZN en brancheorganisatie ActiZ. De PVV laat ruimte voor scholing en budgetruimte voor instellingen.
Miljoenen ouderenzorg wachten op bestemming

In het gedoogregeerakkoord heeft de Kamerfractie van de PVV een extra miljard euro voor 12.000 verpleegkundigen in de AWBZ veiliggesteld. Naar nu blijkt is het niet mogelijk om deze 12.000 ouderenverpleegkundigen nog dit jaar te vinden. Het geld staat echter wel ingeboekt. Daarom onderhandelen zorgverzekeraars, aanbieders en het ministerie nu over alternatieve bestemmingen voor het vrijgekomen budget.

Plusjes

PVV-Kamerlid Fleur Agema hekelt deze gang van zaken. “Het is kolder. Ze hebben jaren en jaren voor elkaar gekregen om korting op korting door te voeren en nu zou extra geld niet kunnen? Gewoon de minnetjes in de plusjes veranderen en uitvoeren.” In de Tweede Kamer houdt Agema echter wel de deur op een kier om het geld aan andere bestemmingen uit te geven.

Scholing

Tijdens een hoorzitting deze week over de kwaliteit van de ouderenzorg riepen deskundigen massaal op het extra geld vooral te investeren in scholing. Agema toonde zich niet onwelwillend om een groter deel van het extra geld te besteden aan bijscholing. “In het gedoogakkoord staan extra verpleegkundigen en betere scholing. Het Centraal Planbureau heeft becijferd dat het budget in ieder geval genoeg is voor de verpleegkundigen en dat ongeveer zeshonderd miljoen gebruikt kan worden om de algemene werkdruk te verminderen. Scholing is hierbij een nadrukkelijke wens in het gedoogakkoord maar ook de aanschaf van apparatuur om werkdruk te verminderen, zoals tilliften en decubitusmatrassen, is denkbaar.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees ook:

‘Duitse ouderenzorg is goedkoper’

Ouderenzorg verspilt miljoenen door onnodige zorg

‘Driekwart zorg wordt ouderenzorg’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.