Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenen weg in thuiszorg

AMSTERDAM - Volgens een artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag is er in de afgelopen jaren 6,5 miljoen euro verdwenen aan AWBZ-geld. Dit blijkt uit onderzoek van de krant naar faillissementen in de thuiszorg.

Het probleem schuilt in de grote voorschotten die thuiszorginstellingen ontvingen uit de AWBZ-verzekering. Dit is een volksverzekering waarvoor iedereen premie betaalt. De miljarden die dit oplevert worden verdeeld over 32 zorgkantoren die het vervolgens weer over de verschillende zorginstellingen.

Sportwagens

Het geld dat aan zorginstellingen werd overgemaakt, werd met enige regelmaat verspild aan andere zaken dan zorggerelateerde zaken. De Volkskrant in dit kader onder meer melding van Mercedes cabrio’s, BMW’s en bijvoorbeeld een gele MG-sportwagen. Ook is veel geld opgegaan aan hoge lonen voor interim-managers en vorstelijke directiesalarissen. Door falend toezicht van de zorgkantoren, schrijft de krant, werd dit niet tijdig opgemerkt.

Opheldering

De PvdA en SP hebben na de berichtgeving van de Volkskrant om opheldering gevraagd aan staatssecretaris Ross. De grootste fracties in de Tweede Kamer willen een strengere controle op de besteding van voorschotten in de thuiszorg.

Voorschotten

Sinds 2000 zijn er 21 thuiszorginstellingen failliet gegaan. Volgens de krant, betrof dit vaak organisaties die van de overheid toestemming hadden om afspraken te maken met zorgkantoren over het aantal uren dat ze zouden leveren. Voor deze zorguren ontvingen ze voorschotten die, zo blijkt, vaak aan andere dingen zijn opgegaan. Tegelijkertijd namen ze veel minder klanten aan dan afgesproken.

Klant geen slachtoffer

De Volkskrant benadrukt dat de ontvangers van de zorg, de klanten, geen slachtoffer zijn geworden van deze praktijken.

Volksverzekering

In totaal werd er in 2006 3,9 miljard euro uit de volksverzekering AWBZ uitgegeven aan de thuiszorg. Vanaf 2007 wordt dit budget lager (2,7 miljard euro), omdat de huishoudelijke zorg door de gemeenten word bekostigd en de premie is verlaagd.

Verviervoudiging

Een van de dingen die aan de misstanden ten grondslag ligt, zijn de versoepelde eisen aan zorginstellingen. Dit zorgde tussen 2003 en 2006 voor een verviervoudiging van het aantal inschrijvingen in het handelsregister. Zo kwamen er afgelopen jaar 200 nieuwe inschrijvingen binnen.

Cowboys

Volgens de zorgkantoren hebben de versoepelde eisen ‘cowboys’ naar de markt gelokt met het idee dat hier snel geld te verdienen viel. Curatoren vermoeden dat bij 9 van de 21 failliete thuiszorginstellingen sprake kan zijn van frauduleus handelen. De lagere eisen zorgden ook voor een toestroom van goedbedoelende, maar weinig deskundige mensen die verstrikt raakten in het administratieve circus dat een zorginstelling met zich mee brengt.

Onderzoek

De onrechtmatige besteding van AWBZ-gelden in de thuiszorg is opnieuw onderwerp van onderzoek. De Nederlandse Zorgautoriteit komt binnenkort met een rapport, aldus de Volkskrant. (Volkskrant)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.