Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenenwinst voor Laurentius Ziekenhuis

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Laurentius Ziekenhuis heeft in 2012 een positief resultaat van 6,6 miljoen euro behaald. Bestuursvoorzitter Jack Thiadens roept politici op de financiering van ziekenhuizen te vereenvoudigen.
Miljoenenwinst voor Laurentius Ziekenhuis

De winst is 1,2 miljoen euro meer dan in 2011. Het goede resultaat is te danken aan vergoedingen voor de kapitaallasten. Het Laurentius Ziekenhuis zit in een oud gebouw dat al is afgeschreven. Het houdt daarom geld over van de kapitaallastenvergoeding. Dat is ook nodig, want binnenkort start het ziekenhuis in Roermond met nieuwbouw ter waarde van 100 miljoen euro. Dan valt dat voordeel weg.

Prestatiebekostiing

Verder is het goede resultaat te danken aan de invoering van prestatiebekostiging (DOT, dbc’s op weg naar transparantie) per 1 januari 2012. Door deze invoering is de omzetbepaling overigens uitermate complex geworden waarbij het aantal schattingselementen ter bepaling van de omzet significant is toegenomen.

Zorgfraude

Thiadens vindt dat door de landelijke discussie over regelonduidelijkheid en zorgfraude een fout beeld over de zorgsector is ontstaan. Hij vindt dat de politiek de financiering van ziekenhuizen moet versimpelen. ‘Het is niet uit te leggen waarom ziekenhuizen en zorgverzekeraars dezelfde regels zo verschillend interpreteren en toepassen. We moeten af van het systeem waarin ziekenhuizen declareren op basis van een gemiddeld zorgprofiel in combinatie met een diagnose. Breng simpelweg de werkelijk uitgevoerde verrichting in rekening. Dan is de patiënt ook in staat de rekening te controleren.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.