Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder dementie onder “jongere” ouderen

Redacteur Zorg+Welzijn
Het aantal dementerenden neemt minder exponentieel toe dan eerder berekend. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Ondanks hogere gezondheidsrisico’s blijkt in de “jongere” groep ouderen minder dementie voor te komen. Ze hebben bovendien minder vaatschade in de hersenen dan de “oudere” onderzoeksgroep.
Minder dementie onder “jongere” ouderen

Wetenschappelijk onderzoeker Elisabeth Schrijvers van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC vergeleek twee groepen deelnemers tussen 60 en 90 jaar met elkaar. De ene groep is in 1990 begonnen aan de ERGO –studie (Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek). De andere groep is begonnen in 2000. In die laatste groep komt dementie per leeftijdscategorie minder vaak voor dan in de groep die in 1990 is gestart. Ook blijkt uit MRI scans dat het breinvolume in de 2000-groep groter is en er minder vaatschade is.

Ongezonder

Op 8 mei publiceerden de onderzoekers hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology. Volgens onderzoekster Schrijvers is een ander opvallend verschil tussen de twee groepen ‘dat de 2000-groep over het algemeen ongezonder is dan de 1990-groep als het gaat om risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en overgewicht. Mensen in die groep gebruiken echter ook veel meer risicoverlagende medicatie zoals cholesterolverlagers en bloedverdunners.’ Een direct verband tussen het grotere medicijngebruik en het minder voorkomen van dementie mag niet worden gelegd vanwege te kleine aantallen in de studie, aldus Schrijver. ‘Dat wordt stof voor nader onderzoek.’

Lees meer

Doorbraak: medisch voedingsmiddel tegen dementie

Verpleeghuizen kunnen dementiezorg niet alleen aan

‘Investeer in vroegtijdige diagnose en behandeling dementie’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.