Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder geld voor inspectie

Minister Klink van VWS geeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vanaf 2010 minder geld. Ook het budget voor de Gezondheidsraad krimpt.

Volgend jaar groeit het budget van de IGZ nog van 45,5 miljoen euro in 2008 tot 46,6 miljoen. Maar vanaf 2010 krijgt de inspectie geleidelijk minder geld. In 2012 is er 39,8 miljoen euro beschikbaar.

Geen bezuiniging

Het ministerie van VWS ontkent dat er bezuinigd wordt op de inspectie. Een woordvoerder stelt dat de IGZ enkele jaren tijdelijk extra geld krijgt. “In 2012 is de begroting nog steeds boven het niveau van 2007.” De IGZ wil zelf geen commentaar geven, omdat het ministerie haar formeel nog niet heeft ingelicht.

Kamer wil juist sterke IGZ

De ingreep is opmerkelijk, omdat een meerderheid in de Tweede Kamer de positie van de IGZ juist wil versterken. Zo moet de inspectie meer onverwachte controles gaan doen en daarvoor zijn juist extra middelen nodig. “De inspectie moet onafhankelijker en steviger opereren”, zegt PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen.

‘Marktwerking leidt tot kwaliteitsverlies’

“Als je naar een systeem van marktwerking gaat, moet je juist strenger toezicht houden”, zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. “Zorgorganisaties krijgen prikkels om veel omzet te draaien tegen geringe kosten. Dat zal tot kwaliteitsverlies leiden.”

Van Gerven wijst erop dat de inspectie honderd inspecteurs heeft om 800.000 beroepsbeoefenaren, 3000 zorginstellingen op 6000 adressen te controleren. “Er zijn nu vijftien inspecteurs voor alle verpleeghuizen. Een verpleeghuis krijgt hoogstens eens in de vier jaar een inspecteur over de vloer. Er is dus al nauwelijks fysieke controle. De inspectie houdt vooral toezicht op papier in plaats van erop af te gaan.”

Begroting Gezondheidsraad krimpt

Ook de Gezondheidsraad moet inleveren. In 2009 krijgt de raad 2,98 miljoen euro. Dat is 36.000 euro minder dan in 2008. In 2010 gaat daar weer anderhalve ton vanaf. Een slechte zaak vindt Van der Veen. “De raad is een hoogwaardig orgaan die wetenschappelijk onafhankelijk is. Als daar mensen weg moeten, is het alternatief dat we dure externen moeten inhuren.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Zorginstellingen vaker verrast door inspectie

IGZ pakt toezicht op ggz anders aan

‘Inspectie moet ziekenhuizen beter controleren’

Meer Prinsjesdag nieuws:

Pgb komt in regiobudget

Klink wil nieuwe financiering huisarts

Klink gaat door met transparantie en marktwerking

Weblog Eric Bassant: Concurrenten in de ketenzorg

Minder geld voor inspectie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.