Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder pijn bij artrose door internetprogramma

Sarah Berends
Patiënten met artrose aan hun knie of heup hebben minder pijn na het volgen van het internetprogramma: Artrose in beweging. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Daniël Bossen in opdracht van het NIVEL.
Minder pijn bij artrose door internetprogramma

Bossen onderzocht 100 artrosepatiënten die deelnamen aan het internetprogramma Artrose in beweging (aan het begin, na drie maanden en na een jaar). Hij vergeleek hen met een even grote controlegroep die het programma niet volgde.

Resultaten

De promovendus constateert dat 44 procent van de deelnemers na drie maanden minder last heeft van de artrose, in de controlegroep is dat slechts 7 procent. De patiënten die het programma volgen functioneren bovendien beter in het dagelijks leven. Activiteiten zoals traplopen, hurken, boodschappen doen en wandelen zijn gemakkelijker geworden en ze hebben minder pijn. Na een jaar blijken de deelnemers aan het programma meer te bewegen dan de controlegroep. Pijn en dagelijks functioneren blijven na een jaar op het verbeterde niveau, maar het verschil is niet significant met de controlegroep.

Bewegen

‘Het programma maakt artrosepatiënten ervan bewust dat ze ondanks de pijn toch meer kunnen bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Dat verergert de artrose niet. Ze hebben het gevoel dat het beter gaat, ze merken dat ze minder pijn hebben en ervaren minder belemmeringen in hun dagelijkse leven. Het programma werkt ook als een stok achter de deur om regelmatig te bewegen’, zegt Bossen.

De website

Niet alle deelnemers volgen het programma even trouw, stelt de promovendus. De helft bezoekt de website niet regelmatig of vult niet alle opdrachten in. ‘Bepaalde mensen hebben meer baat bij persoonlijke begeleiding, voor hen is zo’n internetprogramma niet geschikt. Maar er zijn er ook die veel van zo’n website oppikken, zonder werkelijk het programma te volgen. Zij volgen toch het advies op om meer te gaan bewegen, maar doen dat op hun eigen manier.’

De website is vrij te gebruiken door mensen met artrose. Om het gebruik van de website te optimaliseren zet het NIVEL het project voort onder begeleiding van een aantal fysiotherapeuten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.