Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Minder salaris, anders ontslag’

Redactie Zorgvisie
Thuiszorg-medewerkers van de stichting tanteLouise in West-Brabant hebben de keuze tussen een lager salaris of ontslag. "Als medewerkers niet akkoord gaan met de nieuwe functie die we aanbieden met daarbij een lager salaris, dan zijn wij genoodzaakt te stoppen met de thuiszorg", stelt voorzitter van de raad van bestuur Jef Pelgrims in BN/De Stem.

De 350 medewerkers van tanteLouise werken nu als medewerker huishoudelijke verzorging. Deze functie komt te vervallen, omdat hier binnen de Wmo minder plek voor is. Hiervoor in de plaats komt de functie huishoudelijk hulp terug. “Die taak is minder zwaar maar wel in overeenstemming met wat vanuit de Wmo gevraagd wordt. En daar hoort een lagere salarisschaal bij”, zegt Pelgrims. Hij stelt in het belang van de werknemers te ondernemen. “Het is voor ons makkelijker om de stekker uit de thuiszorg te trekken. Andere organisaties hebben dat al gedaan. Maar dat doen we niet, juist omdat we de 350 medewerkers aan het werk willen houden.” Personeelsleden die de nieuwe functie en het lagere salaris accepteren krijgen een extra maandsalaris uitgekeerd en een baangarantie van twee jaar.

Verzet

De vakbonden betreuren het standpunt van de werkgever. “We gaan onze leden adviseren niet vrijwillig akkoord te gaan met een lager salaris in een nieuwe functie”, stelt woordvoerder van de Abvakabo FNV Ella Milikan. “Er komt binnenkort een bijeenkomst met alle bonden. Daar zullen we de leden alles duidelijk uitleggen.” De vakbonden zaten eerder deze week met de raad van bestuur rond de tafel.

Noodzaak

“We vinden het jammer dat we er niet in geslaagd zijn de bonden te overtuigen van de noodzaak van de maatregel”, stelt Pelgrims. “Wij streven, net als de bonden, naar behoud van werkgelegenheid voor al onze medewerkers.” Ondanks het verzet van de bonden zet tanteLouise de plannen door. De ondernemingsraad en de Centrale Cliënten Raad van de zorginstelling lieten eerder al weten zich niet tegen de maatregelen te verzetten. (BN/De Stem)

Lees ook:

TanteLouise Thuiszorg verlaagt loon

‘Chaos dreigt in thuiszorg’

Brussel belemmert Wmo-subsidie

Kamervragen over herindicaties thuiszorg

Thuiszorg Helmond ontslaat 170 medewerkers

Thuiszorg Markelanden ontslaat 35 managers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.