Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder straling door nieuwe röntgentool NeuroSuite

Sarah Berends
Philips introduceert NeuroSuite, een nieuwe tool waarmee röntgenfoto’s worden gemaakt met minder straling en betere beeldkwaliteit.
Minder straling door nieuwe röntgentool NeuroSuite
Foto: Philips

Ook kondigt Philips aan dat het Karolinska Universiteitsziekenhuis in Zweden het eerste ziekenhuis ter wereld is dat NeuroSuite gaat inzetten.

Neuroradiologie

Neuroradiologie is een gebied binnen de radiologie dat zich bezighoudt met de diagnostisering en behandeling van hersenen, hoofd, hals en wervelkolom. Bij deze behandelingen moet een katheter worden ingebracht die op geleide van livebeelden via een zeer kronkelig vaatstelsel naar de behandelingsplaats wordt geleid. Nieuwe hulpmiddelen maken nieuwe behandelingen mogelijk voor herseninfarcten, maar de alsmaar kleinere ontwerpen maken die hulpmiddelen ook steeds lastiger waar te nemen op röntgenbeelden. Dit kan een extra uitdaging vormen voor plaatsingen en voor beoordeling van de behandeling, licht Philips toe.

NeuroSuite

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden bestaat de NeuroSuite van Philips uit een röntgensysteem met een combinatie van twee detectoren. Zo produceert een detector live 2D- en 3D-beelden voor navigatie en onmiddellijke feedback tijdens de behandeling. De tweede en kleinere detector aan de zijkant kan voorbij de schouders en dicht bij het hoofd worden gepositioneerd. Deze korte afstand tot het hoofd en de combinatie van detectoren geeft een scherp beeld van de volledige hersenen terwijl minder röntgenstraling nodig is.

Doel

Ronald Tabaksblat, General Manager Interventional X-ray bij Philips Healthcare vertelt: ‘Bij beeldgeleide interventies is het uiteindelijke doel een duidelijk beeld te krijgen en effectief te kunnen navigeren, terwijl je tegelijkertijd wilt dat patiënt, medewerkers en arts aan een minimale hoeveelheid röntgenstraling worden blootgesteld. Met precies dat doel is de NeuroSuite van Philips in samenwerking met klinische partners over de hele wereld ontwikkeld.’

Beroerte

‘De afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt in het in hoge resolutie zichtbaar maken van medische hulpmiddelen’, zegt Jacques Moret van Bichat-Beaujon van de medische faculteit van de Universiteit van Parijs. ‘De volgende stap in onze samenwerking met Philips is de verbeterde visualisatie van bloedvaten en hulpmiddelen met beelden van het hele hoofd. De nieuwe detectorcombinatie kan daardoor extra waardevol zijn bij de behandeling van beroerte.’

Officiële introductie

Philips NeuroSuite wordt officieel geïntroduceerd op de Live Interventional Neuroradiology & Neurosurgery Course (LINNC) die van 23-25 juni 2014 in Parijs plaatsvindt.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.