Het economische bureau van de ING-bank heeft het aantal fusiemeldingen van zorginstellingen dat bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) binnenkomt geanalyseerd. Hieruit blijkt dat het wel meevalt met de toename van het aantal fusies in de zorg. “Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat over heel 2008 er ongeveer vijftig meldingen bij de NMa van zorgfusies zullen binnenkomen”, zegt Senior Economist Nanouk Leeflang van de ING. “In de eerste helft van 2008 zijn er echter nog maar 13 concentraties gemeld; slechts 7 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Hieruit blijk volgens ons dat er dit jaar substantieel minder dan vijftig fusies in de zorg zullen plaatsvinden.”
Fusiedrempel
Volgens Leeflang is de hoge verwachting van het ministerie van Economische Zaken gebaseerd op de verlaging van de fusiedrempel. Per 1 januari 2008 is de fusiedrempel in de zorg omlaag gegaan van 113 naar 55 miljoen euro omzet. Zorginstellingen die willen fuseren, moeten zich nu bij de NMa melden als hun gezamenlijke omzet boven de 55 miljoen euro uitkomt. Daarnaast is de omzetdrempel voor iedere afzonderlijke instelling aanzienlijk verlaagd, namelijk van dertig naar tien miljoen euro. Instellingen die naast zorg ook andere activiteiten verrichten – zoals schoonmaakbedrijven die huishoudelijke hulp aanbieden – vallen ook onder de nieuwe regelgeving.
Streng toezicht
“De bandbreedte is veel breder geworden waardoor veel meer organisaties zich moeten melden wanneer zij willen fuseren. Je zou verwachten dat dit leidt tot veel meer meldingen bij de NMa dan de 13 waarop de teller nu staat.” De reden waarom de verlaging van de fusie drempel niet heeft geleid tot een sterke toename van het aantal meldingen; licht volgens Leeflang bij de politiek. “Vorig jaar zijn uiteindelijk alle fusievoornemens door de NMa goedgekeurd. Dit jaar bestaat grote onrust bij politiek en betrokken marktpartijen en wordt streng toezicht van de NMa verwacht. Mogelijk zal in enkele gevallen de fusie worden verboden of pas na ingrijpende maatregelen worden toegestaan. Terwijl de reikwijdte van het NMa-toezicht flink is opgerekt, hebben de maatregelen er niet toe geleid dat de NMa nu wordt overspoeld met meldingsformulieren. Zorginstellingen lijken dan ook pas op de plaats te maken.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)
Lees ook:
NMa gaat fusie vaker verbieden
Fusiedrempels in de zorg drastisch verlaagd
Kamer negeert rapport monsterfusie
Vroeger en nu roept men nog steeds ” Fusie wordt/is Ruzie ”
De ING kan daar zeker over meepraten. Kijk maar eens wat ze zelf ervaren hebben. Van een Bank , die door mismanagement , genationaliseerd is, en in het Buitenland niets meer betekent.Zijn zij nog wel geloofwaardig in NL en het Buitenland??? Laten de ING zichzelf eerst analyseren voordat zij adviezen gaan geven aan Zorginstellingen.Als aan het hun bazen ligt wordt de ING in partijen verkocht. Voor de Zorg staat er een hoop aan te komen na de Troonrede , ga daar mee aan de slag.