Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Minimumnormen chirurgie slokdarm- en maagkanker omhoog’

Chirurgie van de slokdarm en de maag zou alleen mogen plaatsvinden in ziekenhuizen die meer dan honderd operaties per jaar uitvoeren. Daarvoor zou de behandeling van slokdarm- en maagtumoren regionaal en vanuit één centrum aangestuurd moeten worden. Dat stelt de nieuwe AMC-hoogleraar gastro-intestinale chirurgie Mark van Berge Henegouwen.
Pijlen Omhoog Adobestock
Foto: idspopd/stock.adobe.com

De minimumnorm is door de Inspectie van de Gezondheidszorg nu vastgesteld op twintig operaties per jaar. Volgens Van Berge Henegouwen is dat te weinig. De uitkomsten voor behandeling van slokdarmkanker verschillen voor ziekenhuizen in Nederland, stelt hij tijdens zijn oratie. ‘Het is zelfs zo dat recent onderzoek heeft aangetoond dat overleving voor slokdarmkanker bepaald wordt door het ziekenhuis waar een patiënt wordt aangeboden. Dus de kans op curatie verschilt per ziekenhuis in Nederland. Het is waarschijnlijk dat een verschillend niveau van expertise een rol speelt waarbij ook het aantal patiënten wat gezien wordt een belangrijk element is. Deze verschillen moeten en kunnen verbeterd worden.’

Toegewijde teams

Volgens Van Berge Henegouwen kunnen in een regionale setting de volumina per centrum of regio naar honderd worden opgevoerd. In Nederland komt dat neer op acht regio’s van waaruit de zorg kan worden gecoördineerd. Operaties van slokdarm- en maagtumoren zijn hoog complex en uitkomsten van de behandeling vormen de resultante van een ingewikkelde keten waarvan de operatie zelf maar een klein onderdeel vormt. Resultaten zijn voor een groot deel afhankelijk van toegewijde of dedicated teams.

Handhaving

De eerste stap is volgens Van Berge Henegouwen dat de nu geldende normering daadwerkelijk wordt gehandhaafd. Een volume van onder de twintig resecties zou niet meer getolereerd mogen worden.

Voordelen

Volgens Van Berge Henegouwen levert het verhogen van de normen een aantal voordelen op. ‘Goede zorg gelijk voor iedereen, voldoende volume om in een relatief korte tijd nieuwe ingrepen goed te leren en om goed onderzoek te doen.’

In Nederland krijgen jaarlijks rond de 2500 mensen slokdarmkanker en 1200 mensen maagkanker. Het aantal mensen dat slokdarmkanker krijgt neemt jaarlijks toe terwijl het aantal mensen wat maagkanker krijgt afneemt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.