Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minister negeert essentie RVS-advies zorginkoop

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving wilde met zijn rapport over zorginkoop een nieuwe weg inslaan. Minister Bruins gaat hier niet in mee: hij wil het zorgstelsel niet aanpassen. Bruins schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.
Evean
Foto: VWS

De RVS pleit in het rapport uit 2017 voor afschaffing van de selectieve zorginkoop. De nadruk is volgens de RVS te veel op prijs en doelmatigheid komen te liggen. Zorgverzekeraars zouden moeten stoppen met de jaarlijkse selectieve inkoop en de naturapolis kan beter worden afgeschaft. Daar denkt minister Bruins anders over. Hij ziet geen noodzaak het huidige zorgstelsel te wijzigen.

Selectieve zorginkoop

Volgens Bruins is de RVS niet consequent. Selectieve zorginkoop zou voorbijgaan aan de professionele verantwoordelijkheid van zorgverleners en aan de zeggenschap van patiënten in de keuze voor hun zorgaanbieder. Tegelijkertijd constateert de RVS dat patiënten niet worden belemmerd door de selectieve zorginkoop en dat er vrijwel volledige keuzevrijheid bestaat. In een advies uit 2008 pleitte de RVS nog sterk vóór selectieve zorginkoop en het is Bruins niet duidelijk waarom de raad zijn mening heeft veranderd. Bruins vindt zelf dat het huidige zorgstelsel voldoende keuzemogelijkheden biedt.

Partnerships

Bruins zegt wel de positieve ontwikkelingen in de zorginkoop die in lijn zijn met het RVS-advies te willen ondersteunen. Hij is sterk voorstander van partnerships tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders en meerjarige afspraken. Volgens hem zijn er nog mogelijkheden ‘om de positie van patiënten te verbeteren en tevens de belangen van de premiebetalers in het oog te houden’.

Persoonsvolgende bekostiging

Klinische acute zorg en geboortezorg zouden door één zorgverzekeraar in een regio moeten worden ingekocht, zo stelt de RVS in het rapport. Minister Bruins zegt hier niets over in zijn brief. Wel onderschrijft hij de centrale rol die de RVS toebedeelt aan persoonsvolgende bekostiging in de langdurige zorg. Volgens hem is de huidige financiering al in hoge mate persoonsvolgend. Er lopen twee experimenten: in de regio Rotterdam en in Zuid-Limburg. Volgend jaar wil Bruins beslissen of hij deze experimenten breder wil laten verspreiden.

 

1 REACTIE

  1. Op voorwaarde dat er voldaan wordt of blijft worden aan de regels der zorgconcentratie (zie https://gezondezorg.org/zorgconcentratie) ben ik het met de minister absoluut eens dat selectieve zorginkoop niet overboord gezet moet worden. Dat zou neerkomen op het kind met het badwater weggooien. Er zijn voldoende mogelijkheden om de bezwaren van het huidige systeem te verbeteren zonder zo’n drastische actie.

    Maar partnerships tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders, betekent dat in de praktijk dan geen beperking van de keuzevrijheid?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.