Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister wil verplicht zorgregister

Minister Hugo De Jonge wil het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn van RegioPlus verplicht stellen voor alle zorginstellingen in de langdurige zorg. Op dit moment zijn 37 zorginstellingen lid. De verplichting zou in 2019 starten.
Hugodejongeanp Jerrylampen660

In een Kamerbrief over veilig ouder worden, zegt De Jonge: ‘Het komt nog te vaak voor dat zorgprofessionals grensoverschrijdend gedrag vertonen. Dat moet stoppen. (…) Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk partijen meewerken aan dit register en ben voornemens om samen met RegioPlus, andere zorgorganisaties en de VNG te bezien hoe we in 2019 tot een verplichting van dit register kunnen komen.’

Zwarte lijst

Het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn is ontstaan uit het verzoek van werkgevers aan werkgeversorganisatie ZorgZijn Werkt in de regio Haaglanden om een ‘zwarte lijst’  bij te houden van medewerkers die grensoverschrijdend gedrag hebben gepleegd. Om dit op een rechtmatige manier te doen, is dit initiatief goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Medewerkers -inclusief zzp’ers, stagiaires en vrijwilligers- worden op de hoogte gesteld dat het plegen van diefstal, mishandeling of seksueel grensoverschrijdend gedrag richting cliënten kan leiden tot uitsluiting van werk in de langdurige zorgsector voor een periode van twee of vier jaar.

Afwijzing sollicitant

Volgens RegioPlus-directeur Jelle Boonstra is het al meerdere keren voorgekomen dat werkgevers bij een sollicitatieprocedure een kandidaat hebben afgewezen omdat de kandidaat in het register voorkomt. In de detailhandel is een soortgelijk register al langer succesvol in gebruik.

Route

In de Kamerbrief schrijft de minister dat de gemeente Rotterdam het Waarschuwingsregister verplicht stelt voor de instellingen binnen de Wmo. Hij vindt dat meer gemeenten dat moeten doen. Boonstra heeft het liefst dat zorginstellingen zichzelf inschrijven, maar omdat het register pas zijn volledige waarde heeft als het landelijk dekkend is, begrijpt hij de wens van de minister om de verplichting toe te passen. De route via de Wmo is volgens hem niet sluitend, want niet gecontracteerde instellingen leveren ook zorg.

Hele sector

Op dit moment kunnen alleen zorginstellingen in de langdurige zorg meedoen, maar Boonstra zou liever de hele zorgsector – dus ook de ziekenhuizen- willen dekken. ‘Op die manier voorkom je dat medewerkers die in het register staan van de ene sector naar de andere hoppen.’

Vertrouwen

De raad van bestuur neemt nu nog de beslissing om mee te doen met het register. Voorbereidende werkzaamheden worden meestal gedaan door de afdeling HR. Ook de OR wordt betrokken bij deelname aan het register. Boonstra: ‘Overigens staan medewerkers vaak positief achter het idee. In deze krappe arbeidsmarkt wordt vaak gewerkt met wisselende medewerkers en uitzendkrachten. Zij moeten kunnen vertrouwen op hun collega’s.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.