Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerraad stemt in met scherpere fusieregels zorg

Annelies Vermeulen
De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel waarmee fusies in de zorg worden getoetst op risico’s. Met de toekomstige wet kunnen financiële risico’s vroegtijdig worden gesignaleerd.
Ministerraad stemt in met scherpere fusieregels zorg

Fusies in de zorg worden in het vervolg door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) getoetst op risico’s voor de kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg. Daarbij gaat het om een zorgvuldig fusieproces, maar ook bijvoorbeeld om bereikbaarheid van spoedeisende hulp en crisisopvang binnen de ggz en acute verloskunde.

Opsplitsen

In het uiterste geval moeten zorgorganisaties opsplitsen als dat voor de kwaliteit van de zorg noodzakelijk is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan de minister tot een aanwijzing adviseren.

Meldplicht

Ook kan de NZa op grond van dit wetsvoorstel regels stellen voor afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars over vroegtijdige signalering van bijvoorbeeld financiële risico’s. Zorgverzekeraars krijgen een meldplicht op het moment dat ze kunnen vermoeden dat de continuïteit van de zorg in gevaar is. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Tweede Kamer spreekt zich uit tegen zorgfusies

Schippers betwijfelt komst fusiegolf

‘Zorg aan vooravond nieuwe fusiegolf’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.