Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Mishandeling bij Osira Amstelring

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vrijdag het bevel gegeven aan een verpleeghuis van Osira-Amstelring om met onmiddellijke ingang de veiligheid van de bewoners van een afdeling te bewerkstelligen. Er zijn vermoedens van lichamelijke en geestelijke mishandeling.
Mishandeling bij Osira Amstelring

Het gaat om de verpleegafdeling de Varenhof in verpleeghuis Bernardus voor psychogeriatrische bewoners. Op 4 april 2011 ontving de inspectie een melding over onheuse bejegening en hardhandige aanpak van bewoners van verpleegafdeling Varenhof. Bewoners werden getreiterd of geslagen. Een bewoner die graag nog een bord pap wilde, werd verteld dat hij eerst zijn bloemkool moest opeten. Uiteindelijk kreeg hij zijn bord pap, maar bleek dit de bloemkool in gepureerde vorm te zijn, overgoten met jus. Daarnaast werd een bewoonster die een medewerker sloeg teruggeslagen en werden bij een andere bewoonster sporen van mogelijke mishandeling aangetroffen. Een medewerker over wie familie bij het management had geklaagd, haalde op een onaangename wijze verhaal bij de familie.

Niet alert

De inspectie heeft op 6 april het verpleeghuis bezocht om de signalen te onderzoeken. Er zijn gesprekken gevoerd met medewerkers en het management. Tevens heeft de inspectie een bezoek gebracht aan de verpleegafdeling. De inspectie komt tot de conclusie dat de Osiragroep-Amstelring, waaronder verpleeghuis Bernardus valt, onvoldoende alert is geweest op de veiligheid en correcte bejegening van de bewoners. Juist omdat de organisatie sinds 14 maart 2011 onder verscherpt toezicht van de inspectie staat, had dit niet mogen gebeuren of anders voortvarender aangepakt moeten worden.

Non-actief

Naast het bieden van een veilige omgeving voor de bewoners, wil de inspectie dat verpleeghuis Bernardus de medewerkers die zich schuldig hebben gemaakt aan lichamelijke en geestelijke mishandeling op non-actief stelt en het team van de Varenhof uiterlijk 12 april 2011 volledig vervangt door andere medewerkers die niet eerder betrokken zijn geweest bij de zorgverlening op de Varenhof. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Wethouder in gesprek met Osira Amstelring

Staatssecretaris hekelt bestuur Osira Amstelring

Osira Amstelring onver verscherpt toezicht inspectie

Veldhuijzen van Zanten vindt stopwatchzorg Osira niet verkeerd

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

 1. De nieuwe bestuurder van Osira is goed bezig. Het personeel en de clientenraden zijn heel erg tevreden en de familieleden lopen weg met de nieuwe bestuurder. Zo zie je maar dat alle problemen opgelost worden. Osira is goed bezig en een hele betrouwbare zorgaanbieder.

 2. Lees alle reacties
 3. Reactie op stukje van : Daarbij woont uw moeder in een Osira locatie???!! Hoezo mogen daar wel misstanden en mishandeling. Die Osira-locatie is dus gewoon verdoemd en wordt nooit weer goed volgens Q.
  lekker, waar zullen wij als volgende generatie ons nu in kunnen laten schrijven als we nog zonder kneuzingen willen genieten van een oude dag?
  Trouwens blauwe plekken krijgen ouderen wel vaker gemakkelijk maar niet door aanraking van kleding of lucht.

 4. Beste bezorgde dochter,
  Hoe weet u zo zeker dat uw moeder mishandeld wordt?Is daar bewijs voor?Of krijgt ze sowieso snel blauwe plekken,dat kan snel gebeuren op oudere leeftijd!Daarbij woont uw moeder in een een Osira locatie,of veroordeelt u alle verpleeghuizen?De medewerkers zijn onterecht beschuldigd en veroordeeld.
  Het management schiet tekort in het eerlijk uitzoeken.
  Dus nooit iemand beschuldigen als u het niet zeker weet!!!!!!

 5. Beste dochter – ik weet niet of u spoken ziet, maar de vijf geschorste medewerkers zijn “vaste medewerkers” van het team en nooit op andere locaties ingezet – aanvullend:
  De teamleider is niet vervangen en heeft al veel eerder zijn eigen afweging gemaakt en zelf ontslag genomen. Zelfs al september van het afgelopen jaar heeft hij aangegeven dat hij niet meer de verantwoordelijkheid kon nemen voor de ontstane situatie, maar is toen aan boord gebleven – omdat ze graag verder hem wilden.
  Verder zijn vijf verzorgenden op voorhand geschorst en zonder gedegen onderzoek. Er is inmiddels gebleken dat er geen sprake is van mishandeling en het structureel treiteren van cliënten. Het lijkt erop dat de grote problemen binnen de Osiragroep opnieuw worden afgewenteld op de medewerkers op de werkvloer en het management “buiten schot” blijft en geen verantwoordelijkheid neemt. De inspectie heeft in het rapport over Bernardus aangegeven dat met name de vaste personeelsleden een woord van waardering verdienen en dat ze zich inzetten om onder moeilijke omstandigheden zorg te leveren. Dit tegen het licht van onvoldoende ondersteuning, begeleiding, trainingen, coaching en opleiding bij een complexe categorie zorgvragers.

 6. Ik realiseer mij dat het personeel die zicht schuldig heeft gemaakt aan GEESTELIJKE en LICHAMELIJKE mishandeling ook op andere lokaties van Osira werden ingezet.
  Dat betekent dat ik als dochter GEEN SPOKEN zie !!!
  Ook mijn moeder heeft geregeld blauwe plekken en is zeer bang om iets te zeggen,gooit de telhaak erop als er een zorgmederwerker binnenkomt…KAN HET NOG GEKKER????
  Het is NIET alleen in het Bernardus dat de mensen worden mishandeld,als er nog veel meer vuiligheid van Osira boven water gaat komen moeten al die 27 lokaties dicht!!
  Dhr STAAL is een wolf in schaapskleren en moet per direct zijn functie neerleggen,hij heeft al genoeg mensenlevens op zijn geweten!!!
  NEDERLAND STA OP EN HELP MEE OM ONZE DIERBARE OUDEREN EEN RESPECTVOLLE VERZORGING EN OUDE DAG TE GEVEN!!
  Zorgmedewerkers die de mensen met respect behandelen moeten beloond worden!!

 7. Het OM zal toch een keer MOETEN ingrijpen!!!Hoe duidelijker moet dit nog naar buiten worden gebracht???IEDEREEN WEET WAT ER GEBEURET MET ONZE OUDEREN!
  Ook mijn eigen moeder behoort tot de mensen die zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld worden,dus MARLIESJE doe er nu eens wat aan!!!!Maar ja iedereen houd elkaar de hand boven het hoofd,dus kunnen deze praktijken gewoon doorgaan!!
  De goede zorgmedewerkers worden overspannen gemaakt als ze hun mond open doen,en hebben dan geen keus maar nemen ontslag,of krijgen te horen dat ze niet in het team passen.
  Een team dat aan alle kanten verzaakt om de verzorging naar ouderen toe respectvol te laten verlopen.Nee de hogerhand vult hun zakken en gaan voor overleg gewoon even naar Zwitserland!!!wie o wie betalen dat?ONZE OUDEREN!!!
  ik ben kwaad en zal niet stoppen voordat er plekken zijn gewisseld en er mensen op die plek komen die wel onze ouderen een respectvolle oude dag willen geven…
  NEDERLAND IS HELEMAAL NIET ZO GOED ALS ER GEZEGD WORDT!!DEN HAAG MOET ZICH SCHAMEN DIT AL JAREN TOE TE LATEN!!!

 8. Zijnde in het verleden één van de wespen uit dit wespennest, is het voor “Marliesje” m.i. moeilijk in te grijpen. Een zaak met bewijs voor het OM. Medewerkers van hoog tot laag aanpakken; direct! Of moet de politiek eerst via Peter R. de Vries (misdaadverslaggever) wakker worden geschud?

 9. Als familie kun je aangifte doen waarna het OM de zaak kan oppakken. Dat zou het OM volgens mij overigens ook al kunnen doen op basis van meldingen die er inmiddels al zijn, maar kennelijk zijn ze nog niet zo ver. Een zaak die in het algemeen belang is moet worden opgepakt. Dat lijkt me in dit geval voldoende duidelijk.

 10. Je hoort de vreemdste verhalen van verstrengelingen, een vesting voor de klagers, het wordt inderdaad steeds duidelijker dat hier ingegrepen moet worden. De Politiek laat het gebeuren, onze Ouderen lopen gevaar, erg dat Artsen hier vanaf weten en dat hier niets mee gedaan wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.