Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Misstanden bij Verslaafdenopvang Winnersway

Redactie Zorgvisie
De zorg schiet in de Leidse pariculiere Verslaafdenopvang Winnersway ernstig tekort. Dat blijkt uit een IGZ-rapport en een aflevering van het actualiteitenprogramma EénVandaag van gisterenavond.

Verslaafden en psychiatrische patiënten die door Winnersway worden opgevangen, hebben weinig vrijheid. Ze worden verplicht de kerkdiensten van Outreach Center Nederland (OCN), een pinkstergemeente, te bezoeken, aldus EénVandaag.

AWBZ-geld

In plaats van zorg te krijgen, moesten de patiënten verplicht werken op de bouw of in de plantsoenendienst. Psychiatrische patiënten en verslaafden werden bovendien financieel uitgekleed. Opvallend is dat Winnersway sinds december veel AWBZ-gelden van de overheid kreeg. Het geld dat Winnersway verdient, gaat naar de eigen organisatie en naar de kerk.

Opgeleid personeel

Het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is sinds vandaag openbaar. Bij Winnersway ontbrak het aan opgeleid personeel. Cliënten liepen gevaar. Medewerkers delen medicijnen uit ‘zonder kennis van werkingen en bijwerkingen’. Een cliënte die in het vrouwenhuis zelfmoord pleegde, had daar volgens de inspectie nooit mogen worden opgenomen. Iedereen die dat wil kan – zonder over papieren te beschikken – een verslaafdenopvang beginnen. Dat kan soms tot excessen leiden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Verzorgingshuis voor oudere verslaafden en zwervers

12-stappenmodel rukt op in verslavingszorg

Miljoenen extra voor personeel verslavingszorg

Rotterdam geeft bouwvergunning verslaafdenopvang

2 REACTIES

 1. Leidsch Dagblad 09-12-2009
  VORDERING OP WINNERSWAY DREIGT
  RIJK LONKT NAAR GELD OPVANG
  Door Silvan Schoonhoven
  LEIDEN – De Leidse verslaafdenopvang Winnresway, die op last van de staatssecretaris is gesloten, moet mogelijk het onterecht ontvangen gemeenschapsgeld terugbetalen.
  Een woordvoerster van het Leidse zorgkantoor kan nog niet zeggen om hoeveel geld het zou gaan bij een eventuele terugvordering op het omstreden afkickcentrum aan de Turlooislaan. „We moeten eerst de eindafrekening opstellen.”
  Winnersway ontving via het zorgkantoor dit jaar 1,1 miljoen euro uit de pot voor bijzondere zorg (Awbz). Een deel daarvan is doorgesluisd naar het aan de opvang gelieerde kerkgenootschap OCN in plaats van dat het aan de verslaafdenzorg werd besteed. Voormalig directeur Jan Piet stelde dat er in totaal ruim twee ton naar de kerk verdween onder noemers als ‘inkoop geestelijke zorg’, ‘detachering’ en ‘giften’.
  Het zorgkantoor heeft het contract voor dit jaar en het volgend jaar ontbonden, zodat Winnersway inmiddels geen gemeenschapsgeld meer ontvangt. De staatssecretaris heeft de wettelijke erkenning van de opvang ingetrokken. Winnersway zelf heeft tot het laatste moment volgehouden dat het snel aan de eisen zou voldoen. De opvang balanceert echter op de rand van faillissement en heeft inmiddels helemaal geen inkomsten meer, „Wij zijn niet op de hoogte van een eventuele doorstart van Winnersway”, zegt een woordvoerster van het zorgkantoor. „We zullen dat ook niet stimuleren.”
  VERSLAAFDEN ONDERDAK
  De omstreden opvang is inmiddels gesloten, zoals staatssecretaris Bussemaker had bevolen nadat duidelijk werd dat de kwaliteit zwaar onder de maat was. De zeventien klanten van verslaafdenopvang Winnersway zijn daar weg en ze hebben elders onderdak gevonden. De gasten zijn ondergebracht bij ondermeer de crisisopvang van daklozenopvang De Binnenvest en bij de Katwijkse stichting Zout. Voormalige Winnersway-gasten melden dat de leiding nog contact met hen zoekt, onder meer met het aanbod om ‘hun financiële zaken te regelen.’ Gasten krijgen te horen dat de negatieve publiciteit rond Winnersway het werk is van ‘de duivel’.

 2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.