Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MMC en verloskundepraktijken: videocommunicatie is een succes

Bert Bukman
Het Maxima Medisch Centrum (MMC) en vier verloskundepraktijken uit de regio rondden onlangs een pilot met videocommunicatie af. Tot tevredenheid van alle partijen.
MMC

De pilot van het MMC had betrekking op het wekelijks multidisciplinair overleg (MDO). Hierbij wordt de status van iedere zwangere vrouw in de regio besproken. Dit om medische risico’s tijdig in kaart te brengen.

Het initiatief is volgens gynaecoloog Pieter van Runnard Heimel van het MMC uniek in Nederland. ‘Een groot voordeel van deze manier van digitaal communiceren is dat we op een veilige manier patiëntengegevens op afstand kunnen uitwisselen. Ook kunnen de medische beelden in hoge kwaliteit op veilige wijze kunnen worden gedeeld.’

Reistijd

De verloskundigen kunnen dankzij de videocommunicatie laagdrempelig met de gynaecoloog overleggen en vice versa. ‘Dit bespaart ons de reistijd die we nodig hebben om naar het MMC te komen. Dat is tijd die we nu aan onze zwangeren kunnen besteden,’ aldus verloskundige Janneke Oudenaarden namens de vier betrokken verloskundigenpraktijken.

Bevalling

Sinds ruim twee jaar werken MMC en 16 vrijgevestigde verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties in de regio samen in de pilot ‘integrale geboortezorg’. Deze samenwerking heeft als doel de zorg in de verloskundigenpraktijk en in het ziekenhuis naadloos op elkaar aan te laten sluiten.

Tijdens het MDO wordt voor alle zwangeren binnen deze regio een zorgpad uitgezet. Op deze manier worden al vroeg in de zwangerschap eventuele risico’s in kaart gebracht en afspraken gemaakt over de begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd.

Acute situaties

Het MMC beschouwt MDO via videocommunicatie als een belangrijk onderdeel van deze integrale geboortezorg. In de volgende fase zal de pilot worden uitgebreid naar alle geïnteresseerde verloskundigenpraktijken in de regio.

Met het oog op de toekomst wordt gedacht aan het doorontwikkelen van de videocommunicatie tussen MMC en de verloskundigenpraktijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het overleg over de evaluatie van bevallingen ter verbetering van de zorg, voor scholing of als hulp bij acute situaties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.