Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mogelijk minder budgetgarantie thuiszorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of aanbieders van extramurale zorg niet toekunnen met een lager percentage budgetgarantie. Die garantie frustreert nieuwkomers.

De NZa constateer in de Monitor extramurale AWBZ-zorg 2006-2007 dat nieuwkomers maar moeilijk een plekje op de zorgmarkt veroveren. Belangrijkste oorzaak is de budgetgarantie aan bestaande grote thuiszorgaanbieders. Starters en kleinere aanbieders moeten beduidend meer kortingen geven aan zorgkantoren dan de top 5 van grote aanbieders om een marktaandeel te krijgen.

Onderzoek naar budgetgarantie

De budgetgaranties die thuiszorginstellingen van zorgkantoren krijgen houden de historisch gegroeide marktverdeling in stand, stelt de NZa. Daardoor is er weinig financiële ruimte voor nieuwe aanbieders. De Zorgautoriteit vindt dat zorgaanbieders prikkels van de markt nodig hebben om te komen tot een goede prijs-kwaliteitverhouding. De NZa gaat daarom onderzoeken hoe groot het percentage gegarandeerde contracteerruimte is dat zorgaanbieders nodig hebben zonder dat de continuïteit van zorg in gevaar komt. Nu zijn aanbieders in de jaarlijkse contracteerronde gegarandeerd van 95 procent van de geleverde zorg. In augustus maakten zorgkantoren bekend dat ze dit percentage voor de ggz wilden verlagen naar 85 procent. Het overige deel kunnen aanbieders gegund krijgen in de aanbesteding van de zorgkantoren.

Transferverpleegkundigen beperken concurrentie

Een opmerkelijke rol spelen transferverpleegkundigen in het ziekenhuis die in dienst zijn van een thuiszorginstelling, blijkt uit het NZa-onderzoek. Zij beperken mogelijk de concurrentie tussen thuiszorginstellingen. Uit het onderzoek blijkt dat transferverpleegkundigen circa driekwart van de cliënten die na ontslag uit het ziekenhuis thuiszorg nodig doorverwijzen naar een beperkt aantal thuiszorginstellingen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘prikkelgeld kost ggz omzet en banen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.