Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondzorg in verpleeghuizen gebrekkig

Redactie Zorgvisie
De mondzorg in verpleeghuizen laat te wensen over. Veel instellingen hebben geen contract met een tandarts of een mondhygiënist en het personeel weet vaak niet goed hoe het goede mondverzorging moet geven. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NCGd).

“Verzorgenden leren wel pies en poep opruimen, maar niet om de mond goed schoon te maken”, zegt Rika Verdoorn, secretaris van de NCGd. Die vereniging zet zich in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg voor ouderen die van zorg afhankelijk zijn.

In het verleden hadden de ouderen in een verpleeghuis meestal een kunstgebit, dat in een bakje water werd gelegd om het schoon te maken. Maar nu mensen veel langer hun eigen tanden en kiezen houden, is het ingewikkelder geworden. De afgelopen jaren is er wel al het een en ander verbeterd en vorig jaar november is er een richtlijn voor deze zorg gekomen. “Dat was een goede stimulans”, meent Verdoorn. In ieder geval is nu duidelijk dat er in opleidingen aandacht voor moet zijn. Ook lopen er diverse projecten om de zorg te verbeteren. (ANP)

Lees ook:

Verpleeghuispersoneel kritisch over zorg

Verpleeghuisartsen willen geld voor reanimatieregels

Slechte zorg verpleeghuizen door personeelstekort

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.