Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘MSB-discussie is zonde van het geld’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De discussie rond de juridische en fiscale positie van medisch specialisten is zonde van het geld en leidt af van waar het echt om moet gaan in de zorg: kwaliteit van zorg. Dat vindt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester.
LeaBouwmeester_450.jpg
Lea Bouwmeester (PvdA): 'Met oude maatschap zijn we terug bij af.'

Fiscus geeft oude maatschap nieuwe kans’. Zo luidde de kop van een artikel in Zorgvisie over medisch specialisten die hun Personal Holding BV opheffen en via hun oude maatschap participeren in het medisch specialistisch bedrijf. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester stelde er Kamervragen over. Ze wilde van de minister weten of zij de invoering van de integrale bekostiging nog steeds ziet als een mijlpaal die kan bijdragen aan de kwaliteit, samenwerking en doelmatigheid van zorg. Schippers antwoordt bevestigend. De minister redeneert dat de raad van bestuur van het ziekenhuis nu één aanspreekpunt heeft. Dat kan in haar ogen de ‘gelijkgerichtheid en realisatie van kwaliteit en doelmatigheid ten goede komen’.  Wel vindt Schippers dat MSB’s geen eindstation zijn. Specialisten moeten wat haar betreft kiezen tussen loondienst of echt participeren als aandeelhouders in het ziekenhuis. Eerder noemde ze MSB’s een vluchtheuvel. Met de invoering van de MSB’s is naar schatting tientallen miljoenen euro’s gemoeid. Ziekenhuisbestuurder Douwe Biesma noemde het MSB een jaar geleden een weeffout, omdat het bedrijf te machtig is.

Oude maatschap is terug bij af
‘Teleurstellend’, laat Bouwmeester in een reactie weten. ‘De hele discussie rond MSB’s is zonde van het geld, de tijd en de energie. Ik kom gelukkig heel veel innovatieve artsen tegen die willen samenwerken en de zorg voor patiënten optimaal willen organiseren in zorgpaden. Helaas is er ook een grote groep die zich meer lijkt te bekommeren om het borgen van de eigen fiscale positie en zo hun inkomen veilig willen stellen. Zo lang specialisten de belangen van hun maatschap voorop stellen, komt er van innovatie vanuit het perspectief van de cliënt niet veel terecht. Als specialisten hun maatschappen weer oprichten, zijn we terug bij af.’

Zorgplicht: plicht om te luisteren naar patiënt
Patiënten moeten meer macht krijgen, vindt Bouwmeester, die bezig is aan haar laatste weken als Kamerlid. ‘We moeten als politiek de zorgplicht anders definiëren. Nu zijn zorgkantoren en zorgverzekeraars verplicht om te zorgen dat patiënten op tijd goede zorg ontvangen. Maar patiënten ontvangen lang niet altijd de zorg die ze willen. Ze willen graag veel meer gebruikmaken van online zorg, e-health, maar dat kan vaak niet. Zorgplicht zou eigenlijk moeten betekenen dat zorgverzekeraars, zorgkantoren en zorgaanbieders worden verplicht om de keuze van patiënten te volgen. Dat voorstel ga ik inbrengen vanmiddag in het Kamerdebat over de Zorgverzekeringswet (ZVW).’ De Kamer debatteert op 9 februari van 14.00-17.00 over de ZVW.

Integrale bekostiging ziekenhuizen
Specialisten en bestuurders moeten vanaf 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier. >>Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.