Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘MSRA-uitbraak Beth Shalom slecht moment’

Redacteur Zorg+Welzijn
Bij zorginstelling Beth Shalom is de bacterie MRSA aangetroffen. In 2011 heeft Beth Shalom ook een MRSA uitbraak gehad. De instelling was net verlost van een half jaar verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Interim-bestuurder Jeroen Collette: “ Op dit moment is er geen causaal verband vastgesteld.”
‘MSRA-uitbraak Beth Shalom slecht moment’

Het ‘Outbreakteam’ is direct aan de slag gegaan. “Het enige voordeel is dat we afgelopen jaar veel ervaring hebben opgedaan met de bestrijding van de MSRA-bacterie,” aldus Jeroen Collette, interim bestuurder van Beth Shalom. De instelling is net verlost van de MSRA-bacterie sinds oktober. De nieuwe uitbraak van de MSRA volgt net na het stoppen van het verscherpt toezicht van IGZ, bevestigt Collette: “We zijn nog maar ‘voorwaardelijk over’ gegaan.”

Onvoldoende

Vorige week liet de IGZ weten dat het verscherpt toezicht werd opgeheven op Beth Shalom, zorgcentrum voor Joodse ouderen. Vanaf juli 2011 stond de instelling onder verscherpt toezicht omdat de kwaliteit van zorg onvoldoende was en er geen verbeteringen werden geconstateerd na een eerdere waarschuwing van de inspectie. Jeroen Collette kwam drie weken later als interim-bestuurder in dienst en begon met een “systematische aanpak van alle problemen die in het IGZ-rapport werden genoemd”.

Open gebroken

“We hebben de tekortkomingen op twintig hoofdonderwerpen onderverdeeld om ze aan te pakken,” aldus Collette. “We hebben de communicatie opengebroken, zowel naar buiten toe – met name naar IGZ – als naar medewerkers, cliënten en familie. Als derde belangrijke punt hebben we een eigen interne toezichthouder zorg aangesteld. Dat is Gert Simons, oud-huisarts en oud-inspecteur van de IGZ. Hij inspecteert, gevraag én ongevraagd, een dag in de week de voortgang van de verbeteringen in de instelling.”

‘Best lastig’

De inspectie heeft, aldus Collette, Beth Shalom laten weten dat ze op een aantal punten echte verbeteringen laten zien. Over andere heikele zaken heeft de inspectie vertrouwen in het bestuur dat de problemen op korte termijn worden opgelost. Collette bevestigt dat het “best lastig is” is om veranderingen bij de medewerkers doorgevoerd te krijgen. “Het vergt een soort cultuurverandering. Medewerkers moeten er van doordrongen en steeds op gewezen worden. Dat vergt van het management dat ze er dag en nacht bovenop zitten en dat medewerkers verder opgeleid worden.”

Geen causaal verband

De hernieuwde MSRA-uitbraak, die in oktober 2011 was uitgebannen, komt “inderdaad op een zeer vervelend moment,” aldus de interim-bestuurder. Volgens Collette is er echter “Geen causaal verband vastgesteld tussen de vorige uitbraak en de huidige. Maar het geeft vooral veel onrust, voor bewoners, familie en voor de medewerkers. We hebben het aan de Inspectie gemeld en alle protocollen worden nauwgezet gevolgd.” (Zorgvisie – Carolien Stam / foto ANP Sander Koning)

Lees ook:

Verscherpt toezicht Beth Shalom opgeheven

Beth Shalom weer MRSA-vrij2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het afgelopen jaar was er ook in verpleeghuis Oosterhof te ‘s-Hertogenbosch een in en uitlopen van inspectie en waren de bevindingen van de inspectie schokkend. Terwijl de rapporten in de maak zijn komt ook daar het MRSA virus om de hoek kijken. Ik vraag mij af waarom er steeds overal MRDA opduikt en de overheid en IGZ zo mild of nietszeggend reageren. Zeker als het ook nog slecht is gesteld met de kwaliteit van de zorg. Kan iemand dit leest mij uitleggen hoe de richtlijnen zijn als er MRSA wordt ontdekt en of de IGZ dan automatisch in beeld komt?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.