Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MST wordt niet vervolgd voor fouten Jansen

Het voormalige bestuur van het Medisch Spectrum Twente (MST), waar de omstreden en tot 3 jaar cel veroordeelde neuroloog Ernst Jansen werkte, wordt niet vervolgd. Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten. Volgens het OM heeft het onderzoek geen vermoedens van stafbare feiten opgeleverd.
MST wordt niet vervolgd voor fouten Jansen
Foto: ANP - Aloys Oosterwijk

Enkele ex-patiënten van de neuroloog hadden aangifte gedaan wegens ‘het medeplegen van mishandeling’ tegen het Twentse ziekenhuis, de Stichting Medisch Spectrum Twente en voormalige bestuurders. Zij hadden volgens de patiënten moeten ingrijpen toen de ex-neuroloog bij het MST werkte en jarenlang ernstige fouten maakte met zeer ernstige gevolgen voor zijn patiënten.

Letselschade-expert Yme Drost laat namens de patiënten weten dat zij ‘zwaar teleurgesteld’ zijn in het besluit van het OM. Eerder liet Drost nog weten een bijzondere klachtenprocedure te overwegen en de zaak rechtstreeks aan een gerechtshof voor te leggen mocht het OM niet tot vervolging overgaan. Maar dinsdag erkende hij dat die zogenoemde ‘artikel 12-procedure’ waarschijnlijk weinig kans van slagen heeft.

Vervolging

De patiënten probeerden in 2009 toen de vervolging van Jansen begon, ook al het ex-bestuur voor de rechter de krijgen, maar ook toen hield het OM dat af.

Ex-patiënten

Het huidige bestuur van het ziekenhuis liet in een korte schriftelijke reactie weten het ,,niet gepast te vinden” om uitspraken te doen over deze beslissing van het OM. ‘Wij hopen deze zaak verder achter ons te kunnen laten.” Het ziekenhuis benadrukte verder nog ‘dat de deur voor ex-patiënten van Jansen gewoon open blijft staan.’

Geschiedenis

De zaak tegen de ex-neuroloog was de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. Nog niet eerder werd een arts veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. Een patiënte pleegde zelfmoord nadat Jansen haar had verteld dat ze zeer ernstig ziek was, de rechter rekent Jansen deze zelfmoord aan.

Begin vorige maand werd Jansen tot 3 jaar cel veroordeeld. Het OM en de arts gingen in beroep tegen het vonnis, het is nog niet duidelijk wanneer het hoger beroep dient. Daarnaast liepen en lopen ook tuchtzaken tegen Jansen, het bestuur van het ziekenhuis en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De tuchtrechter gaf een MST-bestuurder een berisping en wees de klachten tegen twee bestuurders af. De ex-patiënten zijn hiertegen in beroep gegaan. Het is ook hier nog niet bekend wanneer de zaak dient. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.