Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nationale inkoop medicijnen dichtbij

Inkopers van medicijnen gaan nauw samenwerken; er lijkt zelfs een nationale inkooporganisatie voor ziekenhuismedicijnen in de maak. Ziekenhuizen en verzekeraars overleggen koortsachtig hoe ze gezamenlijk de kosten van geneesmiddelen - 2 miljard euro per jaar - kunnen drukken. Dat meldt de Volkskrant vandaag.
medicijnIstock1400.jpg
Foto: IStock

Ziekenhuizen en verzekeraars moeten zeker samenwerken, vindt voorzitter Chris Fonteijn van de Autoriteit Consument en Markt. Als de patiënt maar profiteert. De verzekeraars denken al over drie weken met concrete plannen te kunnen komen. Aanleiding tot de plotselinge samenwerkingsdrift is de publicatie van een ‘leidraad’ door de Autoriteit Consument en Markt ACM over de mogelijkheden tot samenwerking, aldus De Volkskrant.

ACM
De tekst werd gisteren gepubliceerd, volgend op een concept uit april. Volgens de ACM mogen ziekenhuizen en verzekeraars heel ver gaan in de samenwerking bij inkoop van medicijnen, als ze het maar openlijk doen, elkaar niet uitsluiten en de inkoop een beperkt deel van de omzet betreft. Vóór de publicatie van die leidraad waren medicijneninkopers zeer beducht voor de mededingingspolitie, die immers juist is opgericht om de concurrentie te bevorderen.

Inkoop
Rob van der Kolk, directeur inkoop van het Amsterdamse ziekenhuis AMC: ‘We werkten altijd wel samen op gebied van inkoop, maar we waakten ervoor dat de samenwerking nooit meer dan 35 procent van de markt besloeg. We gingen ervan uit dat we daarboven moeilijkheden met de ACM zouden krijgen, en we willen niet voor het gerecht komen. Nu we weten dat het mag van de ACM, zoeken we zo snel mogelijk meer samenwerking.’ Zorgvisie berichtte eerder al over de leidraad van de ACM.

Dossier Concentratie en netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.