Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nederlander wil beter gebruik van ICT in de zorg

Mario Gibbels
Twee op de drie Nederlanders vinden dat de zorgsector de mogelijkheden van ICT en internet nog te weinig benut. Dat blijkt uit de Ernst & Young ICT Barometer.
Nederlander wil beter gebruik van ICT in de zorg

Het Nederlandse publiek geeft de gezondheidszorg met het rapportcijfer 7,1 een ruime voldoende, zo blijkt uit het onderzoek. De gezondheidszorg scoort vooral goed op onderdelen als kwaliteit, service en bereikbaarheid. Het laagst gewaardeerde onderdeel van de dienstverlening van zorgaanbieders is echter de inzet van ICT-toepassingen.

Versnelling

Tweederde van alle ondervraagden is van mening dat de zorgsector de mogelijkheden van ICT en internet nog te weinig benut. En hoewel slechts een minderheid vertrouwen heeft in een succesvolle afloop, is een versnelling van de implementatie van ICT in de zorg volgens 60 procent van de ondervraagden noodzakelijk.

E-mail contact

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders veel meer via website of e-mail contact willen hebben met hun zorgaanbieder. Driekwart ziet toekomst in het online afhandelen van administratieve zaken terwijl 57 procent veel verwacht van de elektronische uitwisseling van medische gegevens.

Onderscheiden

Bij alle zorgaanbieders is volgens het onderzoek de inzet van ICT het zwakke punt in de dienstverlening. Dat betekent dat zorgaanbieders die er wel in slagen ICT en internet succesvol te implementeren zich nadrukkelijk van concurrenten onderscheiden, aldus Ernst & Young.

Zorgkwaliteit

Opvallend is volgens Ernst & Young dat zorgaanbieders die goed scoren op het gebied van ICT-toepassingen, ook goed scoren op zorgkwaliteit, en vice versa. Dat laatste geldt met name voor de ouderenzorg, de ggz en de gehandicaptenzorg.

Scoren

De apothekers en de tandheelkundige en paramedische zorgaanbieders scoren van alle zorgaanbieders het best op het gebruik van ICT. (Zorgvisie/ICT)

Lees ook:

Telezorg doet Brits sterftecijfer met 45 procent dalen

CVZ: ‘eHealth variant van verzekerde zorg’

NVEH wil eHealth stimuleren in huisartsenzorg

3 REACTIES

  1. Opvallend is volgens Ernst & Young dat zorgaanbieders die goed scoren op het gebied van ICT-toepassingen, ook goed scoren op zorgkwaliteit, en vice versa. Grappig, dat bleek ook uit de millennium-onderzoeken (weet u het nog? De 99-code zou voor wereldwijde verlamming zorgen), die ik destijds voor de Inspectie deed. Degenen die het daar niet goed op orde hadden, stonden ook al onderaan de zorgkwaliteitslijstjes. Kennelijk hangen (de aansturing van)bedrijfsvoering en primair proces toch nauwer aan elkaar dan menigen ons willen doen geloven…

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.