Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nederlander wil persoonlijk zorgbudget

Redacteur Zorg+Welzijn
De meeste Nederlanders willen met een eigen zorgbudget de zorg thuis of in een verzorgings- of verpleeghuis betalen. Met hulp van eigen familie of van de instelling. Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie ActiZ en onderzoeksbureau Motivaction.
Nederlander wil persoonlijk zorgbudget
Foto: ANP Koen Suyk

De meeste mensen die over hun zorgbudget willen beschikken, denken hierbij aan ondersteuning van familie, huisarts en instelling. Een derde van de ondervraagden denkt aan ondersteuning door de zorgverzekeraar bij de inkoop van zorg. Dat is de uitkomst van een onderzoek van ActiZ in samenwerking met Motivaction.
Postmoderne oudere
Het onderzoek: ‘Trendwatch Zorgconsument 2012’ is uitgevoerd door Motivaction in samenwerking met ActiZ. Het is representatief voor Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar, aldus ActiZ en Motivaction. De onderzoekers delen de groep 55-plussers op in de de traditionele, de moderne en de postmoderne oudere. De verschillende groepen vragen op verschillende wijze naar informatie op maat over de zorg. Mensen blijken weliswaar zich hetzelfde te oriënteren over zorg thuis en zorg in de instelling. Maar doen dat via verschillende kanalen. De top drie van informatiekanalen: naasten, organisatie, huisarts.
Verbetering
Volgens de onderzoekers zijn de ervaringen met thuiszorg en de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen behoorlijk positief. 76 Procent van de cliënten vindt dat de thuiszorg er alles aan doet om mensen zo lang mogelijk thuis te houden. Van de bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen vindt een overgrote meerderheid, aldus ActiZ, dat de bewoners goed worden behandeld. Er zijn ook diverse aspecten voor verbetering vatbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als naar buiten gaan en het betrekken van familieleden bij de zorg.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als wij over bezuinigingen praten , moeten we het PGB handhaven. Het is gebleken dat dit veel goedkoper is dan ZIN. Alleen de burocratie die aan ZIN vastzitten kost al vele/vele miljoenen, die wij in de zorg hard nodig om kwaliteit te handhaven. Tweede Kamer laat je Stem horen over de bezuinigingen in de zorg en laat het PGB niet van tafel halen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.