Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nederlanders gaan niet gezonder leven’

Mark van Dorresteijn
Zowel het aantal rokers als het aantal mensen met obesitas is in het afgelopen jaar gestegen ten opzichte van 2008. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde gegevens van het Nationaal Programma Kankerbestrijding (NPK). Het NPK werkt samen met VWS en andere organisaties op het gebied van preventie en bestrijding van kanker.
'Nederlanders gaan niet gezonder leven'

Het NPK stelde zich in 2005 ten doel het aantal rokers te laten dalen tot twintig procent van de volwassen Nederlanders. Dat is niet gelukt. Het percentage rokers lag vorig jaar op 28 procent, een procentpunt hoger dan in 2007.

Overgewicht

In 2008 kampte elf procent van de Nederlanders met ernstig overgewicht, vorig jaar was dat twaalf procent. Uit de cijfers blijkt bovendien dat steeds meer Nederlanders kanker krijgen, terwijl het NPK inzet op een daling. “Een deel van die toename wordt verklaard doordat de groep ouderen groeit. Zorgwekkend is echter dat veel kanker had kunnen worden voorkomen met een gezondere leefstijl”, stelt het NPK. “Als we kanker echt willen bestrijden, moeten we wat aan die leefstijl gaan doen.”

Hoger sterftecijfer door roken

Bovendien sterven in Nederland gemiddeld meer patiënten dan elders in Europa. Dat komt volgens het NPK mede door een hoge sterfte door aan roken gerelateerde kankervormen. Bijna een derde van de sterfgevallen heeft een relatie met sigaretten. Het aantal patiënten met longkanker neemt nog steeds toe, vooral bij vrouwen. Longkanker wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door roken en meeroken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Obesitas moet onder de ggz vallen

Isala moet meerokende werkneemster compenseren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.