Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse lessen voor Obamacare

Mark van Dorresteijn
Stringente regulatie van zorgmarkten en ex ante risicoverevening voor zorgverzekeraars zijn de belangrijkste Nederlandse lessen voor de gezondheidszorgplannen van president Obama.
Nederlandse lessen voor Obamacare

Daarover was consensus tussen Amerikaanse en Nederlandse topwetenschappers op het symposium Health care at both sides of the ocean dat de Universiteit van Tilburg op 26 oktober organiseerde. Drie Harvard-geleerden, de gerenommeerde professor Martin Gaynor van de Carnegie Mellon University, en een straalverbinding met topambtenaren in het Witte Huis stonden op het hoofdmenu. Tilburgs gezondheidseconoom Marcel Canoy had in opdracht van minister Klink van VWS, zelf ook van de partij, een programma met topsprekers gemaakt. Op elke Amerikaanse lezing leverden twee Nederlandse wetenschappers, onder wie de hoogleraren Eric Schut, Sweder van Wijnbergen en Kees Cools, commentaar voor discussie.

Amerikaanse Zorgautoriteit bestaat niet

Professor Martin Gaynor heeft bewondering voor de manier waarop Nederland het toezicht en de spelregels voor zorgmarkten organiseert. In Amerika bestaat niet een instantie als de Nederlandse Zorgautoriteit niet. Daar hebben verzekeraars te maken met vijftig staten die elk hun eigen regels dicteren. Dat, en een ex ante risicoverzekering voor zorgverzekeraars zijn de belangrijkste lessen voor Amerika.

Doomed to fail

Eric Schut, hoogleraar gezondheidseconomie in Rotterdam, legt uit dat zonder ex ante risicoverzekering er geen level playing field is voor zorgverzekeraars om te concurreren. Hij vertelt over een experiment waarin een zorgverzekeraar diabeteszorg beter en goedkoper organiseerde. Dat was geen lang leven beschoren toen de verzekeraar veel diabetes-patiënten aantrok en geen compensatie kreeg voor deze dure cliënten. Zonder ex ante risicoverevening zijn “Obama’s plans doomed to fail”. De ambtenaren uit het Witte Huis verklaren dat het hun aandacht heeft. “Work in progress”.

Maarten van Rossem

Obama’s plannen voor hervorming van de gezondheidszorg lijken een stap dichterbij nu het Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd. Op 8 december spreekt historicus Maarten van Rossem op het Zorgvisie-congres Vergezichten II over Obama’s plannen voor de gezondheidszorg. Andere sprekers zijn Martin van Rijn, voorzitter raad van bestuur PPGM, Frans Nauta, lector Innovatie publieke sector en Jaap Roëll, kunstverzamelaar en oud-bestuurder van Verenigde Amstelhuizen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees het volledige verslag van het symposium in de Zorgvisie-nieuwsbrief 44

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.