Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse medicijnfabrikanten vergroten voorraad vanwege Brexit

Redacteur Zorgvisie
De impact van de Brexit op de farmaceutische industrie zal groot zijn. Daarom bereiden een aantal grote Nederlandse farmaceutische bedrijven zich alvast voor op de onzekerheden.
geneesmiddelen

Zo ook farmaceut Sanofi. ‘Om vertragingen in de toevoer van medicijnen te voorkomen, vergroten wij ons medicijnvoorraad’, aldus Jeroen van Wijngaarden van medicijnfabrikant Sanofi.

‘Als het Verenigd Koninkrijk uit de gemeenschappelijke markt vertrekt, is het de vraag wat er gebeurt bij de grenscontroles’, vertelt Van Wijngaarden aan BNR. ‘Wij vinden het als Sanofi in ieder geval belangrijk dat patiënten erop kunnen vertrouwen dat zij hun geneesmiddel kunnen blijven gebruiken. Patiënten moeten niet de dupe worden van een eventuele Brexit. Het zou namelijk ontzettend vervelend zijn als een patiënt verplicht moet switchen van medicijn – dat is vaak ook onmogelijk. Vandaar de voorzorgsmaatregelen om een medicijntekort te voorkomen.’

850 miljoen euro

Van de 35 miljard euro aan verkopen van Sanofi komt ongeveer 850 miljoen uit het Verenigd Koninkrijk. Tevens heeft de medicijnfabrikant achttienhonderd werknemers in Engeland. ‘Om goed voorbereid te zijn op een harde Brexit wordt overwogen het personeel vanuit Groot-Brittannië te verplaatsen naar het Europese continent. Dat zijn echter meer maatregelen achter de schermen.’

Naast Sanofi houden ook farmaceutische bedrijven zoals AstraZeneca, GSK en Novartis rekening met het Brexit-scenario.

Achtergrond

De farmaceutische markt in Europa vertegenwoordigde in 2014 een waarde van zo’n 267 miljard euro. Meer dan 700.000 mensen zijn werkzaam in de Europese farmaceutische industrie, van wie 10 procent in het Verenigd Koninkrijk. De waarde van de Britse uitvoer van farmaceutische producten naar andere EU-lidstaten bedroeg in 2015 circa 18 miljard euro. Een Brexit brengt dan ook veel onzekerheden met zich mee.

PWC Nederland noemt een aantal punten die door farmaceutische bedrijven uitgevoerd dienen te worden om grote gevolgen van een Brexit te voorkomen:

  • Bereid u voor op onzekerheid: houd rekening met elk van de vier meest waarschijnlijke scenario’s voor wat betreft regelgeving, arbeid, investeringen en belastingen. Bepaal welke risicobeperkende strategieën gevolgd moeten worden en stel uzelf vervolgens de vraag: zijn wij voorbereid?
  • Stel vast wat elk van de mogelijke scenario’s voor gevolg kan hebben voor de bedrijfsactiviteiten.
  • Pas bekende risicobeheersingsinstrumenten toe; staar u echter niet alleen blind op de risico’s, maar houd ook oog voor nieuwe kansen.
  • Ga na welke belangrijke werknemers hun recht op verblijf in het Verenigd Koninkrijk kunnen verliezen en welke Britse staatsburgers wellicht moeten verhuizen van de EU naar het Verenigd Koninkrijk.
  • Ga het gesprek aan met uw personeel om te laten zien dat ze hooggewaardeerd zijn. Overweeg om begeleiding aan te bieden bij het krijgen van permanent Brits ingezetenschap en bij het aanvragen van permanent ingezetenschap voor Britse medewerkers in andere EU-lidstaten waarin u actief bent.
  • Bereid u voor op vragen van uw investeerders – wat zijn de mogelijke gevolgen voor bestaande financiering; hebt u toegang tot alternatieve financiering?
  • Houd uw strategieën richting regelgevers en met betrekking tot klinische studies tegen het licht en stel vast of en hoe deze werken bij verschillende Brexit-scenario’s en tijdsperiodes.
  • Identificeer welke van uw producten – zowel bestaande als nieuwe – rechtstreeks worden getroffen, vooral die waarvoor de grootste mate van onzekerheid bestaat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.