Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse ziekenhuiszorg Europa’s nummer een

Sarah Berends
De Nederlandse ziekenhuiszorg is goed vergeleken met de ziekenhuiszorg in andere Europese landen. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in haar analyserapport ‘Kwaliteit op de kaart’.
Nederlandse ziekenhuiszorg Europa’s nummer een
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Uit het rapport blijkt dat het vertrouwen in de Nederlandse ziekenhuizen, de verpleegkundigen en de medisch specialisten groot is. De NVZ baseert haar rapport op meerdere bronnen. Patiënten geven gemiddeld een acht als rapportcijfer voor de zorg die artsen en verpleegkundigen bieden in ziekenhuizen.

Wachttijden

De wachttijden voor een bezoek aan de polikliniek, voor diagnostiek en voor de meeste behandelingen zijn de afgelopen jaren gedaald. Patiënten kunnen meestal binnen de landelijke norm van vier weken terecht voor een eerste bezoek aan de polikliniek en binnen zeven weken starten met de behandeling. Met name de start van een behandeling voor borstkanker en diabetes is snel. De gemiddelde wachttijd voor deze behandeling is anderhalve week.

Concentratie complexe zorg

Het rapport stelt dat het merendeel van ziekenhuizen de volumenormen haalt die voor complexe, risicovolle operaties zijn vastgesteld. Ook laat de NVZ zien dat complexe en risicovolle operaties steeds vaker bij een beperkter aantal ziekenhuizen worden verricht.

Sterftecijfer

De NVZ constateert dat de landelijke ziekenhuissterfte in 2010 met 15 procent lager is dan in 2008. Tussen 2008 en 2012 is de vermijdbare sterfte met 53 procent gedaald. Het VMS Veiligheidsprogramma heeft hier invloed opgehad, zegt de NVZ.

Verbeterpunten

Patiënten geven nog twee verbeterpunten aan. Zij willen meer mogelijkheden tot inbreng in hun zorgproces krijgen en ze willen een inhoudelijk beter opnamegesprek. Op de poliklinieken willen patiënten betere uitleg over het gebruik en de bijwerkingen van medicijnen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.