Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Negen zorgverzekeraars lopen te hoop tegen maximumtarief verloskunde

Maarten Bakker
Negen leden van Zorgverzekeraars Nederland hebben bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bezwaren ingediend tegen het nieuwe maximumtarief voor verloskundige zorg voor 2018. Ze plaatsen ‘vraagtekens’ bij de stijging van dit tarief met 13 procent.
Zwanger Adobestock
Foto: Adobestock

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft de verloskundigen al laten weten dat ze het voorgestelde maximumtarief van de NZa niet zal volgen. Dat heeft geleid tot felle protesten vanuit de beroepsgroep. Volgens brancheorganisatie KNOV heeft haast 95 procent van de leden het contract met Zilveren Kruis met ingang van 1 januari 2018 opgezegd. Dat zou blijken uit een peiling onder verloskundigen.

Opgelopen werkdruk

Ook de drie verloskundige praktijken in Zoetermeer hebben hun overeenkomst met Zilveren Kruis opgezegd. Volgens hen is de verhoging van het maximumtarief door de NZa niet meer dan een ‘inhaalmanoeuvre’. De vergoedingen van de zorgverzekeraar zouden de afgelopen jaren onvoldoende aangepast zijn aan de opgelopen werkdruk.

Zilveren Kruis bestrijdt dat. ‘Sinds 2012 zijn de tarieven voor verloskunde met ruim 10 procent gestegen’, verklaart woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis. Tegelijkertijd zouden er minder zwangere vrouwen zijn en zouden verloskundigen ook minder bevallingen zelf doen. De beroepsgroep zou daarvoor vaker doorverwijzen naar het ziekenhuis. ‘Een stijging van meer dan 10 procent bovenop de huidige maximale tarieven vinden we daarom niet logisch’, meent Rompa.

ZN-leden tekenen bezwaar aan

Zilveren Kruis tekent bij de autoriteit bezwaar aan tegen de aangekondigde tariefverhoging. Dat doen, uitgezonderd verzekeraar iptiQ (op dat moment namelijk nog geen lid van ZN), alle leden van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN), aldus ZN-woordvoerder Koen Venekamp. ‘Deze leden zijn verbaasd over de forse tariefstijging. Ze missen een goede onderbouwing van de NZa. Daar willen onze leden graag opheldering over.’
De ZN-woordvoerder benadrukt dat de ZN-leden afzonderlijk met de verloskundigen onderhandelen. De meeste verzekeraars moeten hun tarief voor verloskunde nog vaststellen, zegt Venekamp, maar ze kunnen de kosten niet teveel laten oplopen. ‘Zorgverzekeraars moeten ook de betaalbaarheid van de zorg in de gaten houden. Het gaat om een collectieve voorziening.’

Reactie NZa

De bezwaren van de zorgverzekeraars kunnen ertoe leiden dat de NZa het maximumtarief aanpast. ‘Maar zover zijn we zeker nog niet’, reageert NZa-woordvoerder Sietske Ligtvoet. Als de NZa de bezwaren van de zorgverzekeraars ongegrond verklaart, kunnen de zorgverzekeraars ook nog naar de rechter stappen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.