Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nicotinekauwgum na darmoperatie

Sarah Berends
Erasmus MC doet komend half jaar onderzoek naar de werking van nicotinekauwgum na een darmoperatie. Het onderzoek wordt gesteund door stichting Coolsingel en verricht onder veertig patiënten van het Academisch Darmcentrum.
Nicotinekauwgum na darmoperatie

Patiënten krijgen na een operatie soms te maken met een darmobstructie. Dat betekent dat bij hen de darmen min of meer stil komen te liggen. Kauwen op nicotinekauwgum kan de darmen weer op gang brengen na een operatie. ‘We verwachten niet dat patiënten een nicotineverslaving ontwikkelen,’ zegt Simone Boersema, arts-onderzoeker van afdeling Heelkunde bij het Erasmus MC.

Stimulerend en pijnstillend

Het kauwen op kauwgum kan de speekselproductie op gang brengen. Hierdoor wordt het spijsverteringsstelsel gestimuleerd zonder het direct te belasten met eten en drinken. ‘Daarnaast heeft nicotine een positieve invloed op de ontstekingsreactie van de darm. Bij een darmobstructie is namelijk vaak de darmwand ontstoken. In ander onderzoek is aangetoond dat nicotine ook pijnstillend kan werken,’ licht Boersema toe.

Geen verslaving

Patiënten houden er geen verslaving aan over. Zij krijgen de nicotinekauwgum in de laagst mogelijke dosering die er te koop is. ‘De enige bijwerking kan misselijkheid zijn. Vaak zijn patiënten dat al door de darmobstructie.’

Het onderzoek

Boersema: ‘Met steun van stichting Coolsingel doen we het komende half jaar onderzoek onder veertig patiënten van het Academisch Darmcentrum die een operatie moeten ondergaan. We vragen ons af of de kauwgum werkt bij mensen die al veel roken. Zij hebben misschien een hogere dosering nodig. Oudere patiënten die moeite hebben met kauwen kunnen eventueel een nicotinepleister krijgen.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.