Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nictiz: Zorgsector wil wel verder met EPD

Mario Gibbels
Nederlandse zorgverleners willen de infrastructuur van het elektronisch patiëntendossier (EPD) behouden.
Nictiz: Zorgsector wil wel verder met EPD

Daarmee lijkt de privatisering van het EPD toch door te gaan, meldt de website nu.nl. Het Nederlands ICT Instituut voor de Zorg (Nictiz) is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat de zorgsector graag door wil gaan met het koppelen van gegevens in het landelijk schakelpunt LSP. Er wordt nu naar de financiering gekeken, aldus de website.

Schippers

De opdracht voor het onderzoek kwam van minister Schippers, die eerder dit jaar het wetsvoorstel voor het landelijk EPD verworpen zag worden door de Eerste Kamer. De landelijke opzet was niet veilig genoeg, vond de Senaat.

‘Zou in de lucht kunnen blijven’

Nu.nl verwijst naar wat Schippers na het verwerpen van het wetsvoorstel zei: ”Het landelijk schakelpunt zou in de lucht kunnen blijven, maar dan moeten de zorgaanbieders en artsen daar nu zelf de schouders onder gaan zetten, ook financieel.” De minister gaf vervolgens het Nictiz opdracht voor een onderzoek om te zien of de zorgsector zelf de infrastructuur kan overnemen om gegevens te koppelen, zonder een landelijke database op te richten.

BSN

Volgens de website Webwereld blijven de medische gegevens in elke database staan, maar worden met het burgerservicenummer (BSN) getagd, zodat ze eenvoudig terug te vinden zijn.

Bron: Nu.nl en Webwereld.nl

1 REACTIE

  1. Tja. Nictiz bestaat bij de gratie van de subsidie stroom vanuit VWS. Geen wonder dat Nictiz dan gaat zeggen dat het L-EPD moet blijven bestaan. En VWS weet dit heel goed. Zo kan VWS de Volksvertegenwoordiging een loer draaien; wat via de voordeur werd verboden wordt via het kelderluik toch doorgedrukt in het belang van VWS en ZN: het budgetteren gaat met doorvoering van het L-EPD veel eenvoudiger: met de medische gegevens, die niet te vertrouwen zijn, ook volgens VWS zelf, komen immers ook de economische gegevens mee en daar is het ZN en VWS om te doen: dagelijks kan zo worden geturfd hoeveel “zorg’ er wordt geconsumeerd en of het toegestane budget per sector niet wordt overschreden. Op deze manier kan lopende het jaar de rem erop worden gezet ipv achteraf met een generieke korting. Nictiz komt niet overeen met de zorgaanbieders. Nictiz is een uitvoerend orgaan van VWS. Vestzak, broekzak operatie zonder weerga. Laat de kwaliteitsmedia haar werk doen als de volksvertegenwoordiging het laat liggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.