Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Niet elk medisch incident is een calamiteit’

‘Niet elk medisch incident is meteen een calamiteit. Een arts moet open zijn over dingen die fout gaan, maar als hij dan uit zijn schulp kruipt, dan moet niet zijn hoofd er worden afgehakt.' Dat zei cardioloog Marcel Daniëls zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij reageerde op de misstanden in de medische wereld die recent in de publiciteit kwamen.
'Niet elk medisch incident is een calamiteit'
Foto: AVL

Daniëls hekelde in het tv-programma het beeld dat is ontstaan, dat men in een ziekenhuis niet meer veilig is en dat de dokter alleen uit financiële redenen behandelingen doet. Dat heeft volgens hem een ‘demotiverend’ effect op artsen. ‘Ik merk een gelatenheid onder artsen, hoewel we met z’n allen nu hoog moeten inzetten op kwaliteitsverbetering en kosteninperking.’

Schandpaal
Volgens Daniëls, ook bestuurslid van de Orde van Medisch Specialisten, is de gezondheidszorg in Nederland ‘hartstikke goed’. ‘We proberen ook steeds meer open te zijn over dingen die fout gaan. Dat is ook de reden dat er incidenten naar buiten komen. Maar er ontstaat nu wel een schandpaal, er komen Amerikaanse toestanden.’

Jansen Steur
De cardioloog reageerde in het algemeen op de berichten over de omstreden Twentse neuroloog Jansen Steur, een Nederlandse tandarts die in Frankrijk in opspraak is geraakt en de berekening van zorgverzekeraar CZ dat jaarlijks 25.000 medisch onnodige operaties worden uitgevoerd. Ook lekte een lijst uit met meldingen die zijn gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daniëls pleitte onder meer voor het doorgaan met de inzet van ‘kwaliteitsvisitaties’ door beroepsgroepen onderling. (ANP)

3 REACTIES

  1. De termen fout, incident en calamiteit zijn op een bepaalde manier gedefinieerd. Het mag raar klinken, maar in nieuwe definities zit een (deel van) het begin van een oplossing om artsen, handhavers en patiënten (slachtoffers) tot elkaar te brengen. Ik probeer al jaren om een werkgroep te maken om te komen tot de juiste herdefiniering. Ik merk wel dat het klimaat hiervoor verandert, zeker de laatste tijd.

  2. Lees alle reacties
  3. De Nederlandse artsen doen het ‘hartstikke goed’. Dat is mooi, maar misschien kan het nog beter. Zo zouden ze misschien hun handen volgens de richtlijn kunnen wassen voor de operatie. Of misschien kan een rudimentair systeem van procedurele veiligheid worden ingevoerd? Dat zou mooi zijn want dan vielen er misschien minder dan 2000 onnodige doden per jaar. Maar voor het moment zal ik elke arts het respect geven dat ik iedereen geef die meer verdient dan een minister zonder zich te hoeven verantwoorden.

  4. Hr Daniels, Orde Medisch Specialisten: wordt wakker. Calamiteiten zijn geen incidenten. Het gaat jaarlijks om 2000 doden en 38.000 patienten met gezondheidsschade door onnodige medische fouten in Nederlandse ziekenhuizen en dan weten we niet eens het aantal slachtoffers van medische fouten van huisartsen, Nivelrapport 2007 en Onderzoeksraad 2013.
    En hr Daniels: U weet heel goed Ziekenhuizen zijn niet veilig, artsen leren niet van hun fouten en weigeren structureel eerlijke informatie en herstelbehandeling aan slachtoffers van medische fouten uit angst voor hun reputatie, zeg maar portemonnee, in strijd met hun zorgplicht WGBO.
    Het is 2013: wees eerlijk, wees transparant, geef zorg aan slachtoffers van medische fouten. Overigens staat de zwarte lijst van artsen van SIN-NL online met toestemming van de Nederlandse rechter.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.