Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet genoeg geld voor verpleeghuizen’

DEN HAAG - Het kabinet trekt niet genoeg geld uit om de wachtlijsten in de thuiszorg en de verpleeghuizen weg te werken. Ook de ziekenhuizen en patiënten komen er bekaaid van af. Dat zijn de belangrijkste reacties van patiënten, specialisten en cliënten op de begroting volksgezondheid 2007.

Directievoorzitter Mariëlle Rompa van Actiz, de organisatie van zorgondernemers, wijst de suggestie in de troonrede af dat wachtlijsten in de zorg onnodig zijn. De 95 miljoen euro die jaarlijks extra beschikbaar zijn voor de thuiszorg, staan in schril contrast tot de 440 miljoen euro die volgens het onderzoek van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG/NAio) nodig zijn.

’Homeopatische verdunning’

De 63 miljoen euro die volgend jaar naar de verpleeghuizen gaan, noemt Rompa een “homeopatische verdunning” in een sector waarin 4 miljard omgaat.

Landelijke Organisatie Cliëntenraden

De Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) klaagt dat de raden volgend jaar weer niet de beloofde onafhankelijke financiering krijgen. Dat werd in 2005 al toegezegd. Verder vindt zij dat er meer geld moet komen om te investeren in innovaties en opleidingen.

Patiëntenorganisatie

Patiënten- en consumentenorganisatie NPFC vindt dat er te weinig gebeurt om van de patiënt een bewuste consument te maken. Dat is wel nodig bij marktwerking. Alleen voorlichting en informatie is niet genoeg.

KNMG

Artsenorganisatie KNMG benadrukt dat verpleeghuizen een beetje meer geld krijgen, maar dat dat voor huisartsen, specialisten en ziekenhuizen niet geldt. De KNMG wijst erop dat het kabinet geen extra geld uittrekt voor preventie en verbetering van de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van patiënten, maar wel allerlei hoge doelen denkt te kunnen halen.

434 Miljoen

Het ministerie van Volksgezondheid stelt tussen 2007 en 2011 in totaal 434 miljoen euro extra beschikbaar voor verbetering van de zorg in verpleeghuizen. Dat schrijven minister Hoogervorst en staatssecretaris Ross in de begroting voor 2007, die dinsdagmiddag is gepresenteerd.

2007

In 2007 komt er al 63 miljoen extra vrij voor de tehuizen. Het kabinet wil dat in de verpleeghuizen meer verzorgenden aan het bed worden aangesteld. Bij de bureaufuncties mag er volgens de regering werkgelegenheid verdwijnen.

Inzetten op verbetering

Het ministerie wil de komende tijd fors inzetten op verbetering van de zorg in de verpleeghuizen. Het ministerie en de zorginstellingen werken de komende jaren normen uit die de kwaliteit moeten garanderen. Alle instellingen moeten zich vervolgens aan die uitgangspunten houden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert vanaf volgend jaar of dat gebeurt. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.