De ontwikkeling van het nieuwe exoskelet March III is een initiatief van de TU Delft. Net als bij het vorige prototype March II werden ruim 20 studenten een jaar vrijgesteld om een nieuw, verbeterd type exoskelet te ontwikkelen.
Dwarsleasiepatient Sjaan Quirijns presenteerde het nieuwe prototype. Ze heeft een hoge dwarslaesie ter hoogte van haar borst en is daaronder verlamd. Ze had nog krukken nodig om in evenwicht te blijven maar het gebruik verliep verder soepel. ‘Ik kan voor het eerst sinds 17 jaar weer lopen, staan en zitten,’ zei ze. ‘Dat is een geweldige ervaring.’
Meer comfort met March III
In March III zijn een aantal verbeteringen aangebracht die bijdragen aan de dagelijkse bruikbaarheid en aan het comfort. Er zijn bijvoorbeeld verbeteringen doorgevoerd aan het enkelgewricht, dat nu een op- en neerwaartse beweging kan maken. Hierdoor kan de gebruiker een (flauwe) helling op- en aflopen.
Ook zijn er meer variaties mogelijk in de de stapgrootte. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om in een supermarkt dichtbij het schap te komen, legde gebruiker Sjaan Quirijns uit.
Thuisgebruik dichterbij
Op deze manier wordt de loopbeweging natuurlijker. Volgens de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, partner in het project, komt het thuisgebruik hierdoor dichterbij.
Ok de hoofdsponsor van March III, verzekeraar DSW, is enthousiast. ‘We leveren graag een bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een dwarslaesie,’ zei Chris Oomen, directeur van DSW. ‘Wij denken dat een project als dit het bovendien mogelijk moet maken om de prijs van een exoskelet te drukken. Op termijn komt het wat ons betreft in de basisverzekering.’