Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuw kwaliteitsdocument VVT

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft samen met LOC Zeggenschap in Zorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het kwaliteitsdocument voor de sector verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) verbeterd. Instellingen in deze sector moeten vanaf 1 mei het kwaliteitsdocument 2012 gebruiken.
Nieuw kwaliteitsdocument VVT

In het kwaliteitsdocument staat welke gegevens zorginstellingen verplicht over het voorgaande jaar moeten aanleveren. Het kwaliteitsbeleid van verzekeraars rust op drie pijlers: medisch inhoudelijke kwaliteit, klantgerichtheid en doelmatigheid. Bij de contractering eisen de verzekeraars onder andere dat de organisatie een werkend kwaliteitssysteem heeft, zoals ook is omschreven in de wet. Dat kwaliteitssysteem kenmerkt zich door het meten, evalueren en verbeteren van de zorg volgens de thema’s, de instrumenten en werkwijze uit het kwaliteitsdocument. Verzekeraars stellen daarbij ook de eis dat zorgorganisaties systematisch werken aan het verbeteren van hun kwaliteit.

Afbouwen ondersteuning Zichtbare Zorg

Voorheen moesten instellingen de informatie uit het kwaliteitsdocument aanleveren bij Zichtbare Zorg. Tot de zomer kunnen zij de gegevens daar nog aanleveren. Echter, de rol van Zichtbare Zorg wordt in 2012 geleidelijk afgebouwd. Het is nog niet duidelijk waar instellingen de gegevens na de zomer moeten aanleveren.

Eigen verantwoordelijkheid

Zorgsectoren zijn vanaf volgend jaar zelf verantwoordelijk voor het ontwikkelen van indicatoren, het opzetten van een data-infrastructuur om de gegevens te verzamelen en het bewerken van de gegevens tot vergelijkbare kwaliteitsgegevens.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Kwaliteitsdocument 2012 (PDF)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @ Gerrit. Dat lijkt mij niet nodig. Als de grotere aanbieders kunnen laten zien dat zij goede kwaliteit leveren, dan zouden de rapportageinspanningen zich terug moeten verdienen. En als ze alleen maar rapporteren maar niet werkelijk betere zorg leveren, waarom kosten ze dan zoveel meer dan een ZZP-er?

  3. Ik neem aan dat dit kwaliteitsdocument ook voor de ZZP-ers geldt, nu deze als zorgaanbieder door VWS zijn erkend. Of gaan we toch weer door om met twee maten te meten? Ben benieuwd wat VWS rond kwaliteit zegt als de UVIT pilot rond directe contractering van ZZP-ers is afgerond. Vast niets.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.