Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nieuw Medisch Centrum Alkmaar schrapt bedden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Medisch Centrum Alkmaar heeft over drie jaar zo’n 239 bedden minder. Dit legde bestuursvoorzitter Harry Luik uit tijdens een persbijeenkomst op 19 juli.
Nieuw Medisch Centrum Alkmaar schrapt bedden

De huidige locatie van MCA in het centrum van Alkmaar heeft 889 bedden. Het nieuwe Regionaal Topklinisch Interventie Centrum dat verrijst in Heerhugowaard bevat nog maar 550 bedden. Het aantal operatiekamers is teruggebracht naar tien, in eerdere plannen waren dat er nog 16. De locatie Alkmaarderhout wordt een poliklinisch behandelcentrum. Hier komen 100 tot 120 bedden en behandelstoelen. Het Gemini ziekenhuis in Den Helder zal verdergaan als een zogenoemd “systeemziekenhuis” met nu nog 214 bedden. Dit aantal kan terug naar 100 klinische bedden en 40 voor dagopnames, zo becijferde consultancybureau KPMG. In de plannen houdt het ziekenhuis een SEH, verloskunde, chronische zorg, voor- en nazorg. Behandeling van complexe aandoeningen zal plaatsvinden in het RTIC.

Rode Kruis Ziekenhuis

De MCA Gemini Groep verwacht de beddenreductie te bereiken door ligduurverkorting en efficiënter werken. Een maand geleden zette zorgverzekeraar Achmea een streep door de intensieve samenwerkingsplannen van het MCA met het nabijgelegen Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Beide ziekenhuizen hadden net een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het RKZ moet van Achmea andere samenwerkingsmogelijkheden in de regio onderzoeken. Daardoor staat de samenwerking met het MCA “on hold”, zo laat laatstgenoemde partij weten.

MCA Gemini Groep

Veel bewoners van Alkmaar waren tegen de verhuizing van het Medisch Centrum Alkmaar naar Heerhugowaard en zetten hun handtekening in een petitie. Voor het ziekenhuisbestuur heeft de goede bereikbaarheid en de centrale ligging in de regio van de nieuwe locatie de doorslag gegeven. De MCA Gemini Groep denkt in het eerste kwartaal van 2013 zicht te hebben op de financiering. Hierbij is ook de gemeente Heerhugowaard betrokken. In 2015 hoopt het nieuwe topklinisch interventiecentrum de deuren te kunnen openen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

RKZ en MCA gaan samenwerken

Ziekenhuis MCA verhuist naar Heerhugowaard

Achmea krijgt invloed in bestuur Rode Kruis Ziekenhuis

2 REACTIES

  1. Bij reorganisaties en bezuinigingen lees ik ALTIJD: verzorgsters en verpleegpersoneel eruit en minder bedden en voorzieningen (hulp). NOOIT LEES IK WE GAAN SNIJDEN IN DE GEWELDIGE OVERHEAD: minder management, minder salarissen van het management, minder secundaire voorzieningen van het management, vereiste inspanningen van het management op efficiency, controle van het management of het werk goed wordt uitgevoerd, onderzoeken door het management of de berg administratief personeel zinnig werk doet en wel van die omvang moet zijn, eisen van het management dat men de communicatie met de patient EN ZIJN ACHTERBAN weer gaat doen of verbetert W A A R B L I J F T D E I G Z

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.