Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuw meldpunt ouderenmishandeling bij IGZ

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS heeft woensdag 15 juni het Meldpunt Ouderenmishandeling in de zorg geopend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ouderenmishandeling door medewerkers van zorginstellingen kan hierbij gemeld worden.
Nieuw meldpunt ouderenmishandeling bij IGZ

Het opzetten van het meldpunt is een van de actiepunten die Veldhuijzen van Zanten eerder dit jaar aankondigde in haar actieplan “Ouderen in veilige handen”. Ze trekt hiervoor de komende jaren 10 miljoen euro per jaar uit. Het nummer van het meldpunt is 088-1205050.

Schuldig

Met het meldpunt ziet de IGZ er op toe dat zorginstellingen hun verantwoordelijkheid nemen. De IGZ zal actie ondernemen tegen zorgverleners die zich schuldig maken aan ouderenmishandeling. Deze acties lopen uiteen van het stimuleren van zorginstellingen om beleid te voeren gericht op het signaleren en voorkomen van ouderenmishandeling, tot aangifte tegen vermoedelijke plegers van strafbare feiten bij het Openbaar Ministerie of het aanspannen van een tuchtzaak tegen BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaren.

Mantelzorgers

Ouderenmishandeling in huiselijke kring waarbij een mantelzorger of familielid de pleger is, kan en mag de IGZ niet onderzoeken. Het behandelen van meldingen van ouderenmishandeling in de huiselijke kring is een taak van de Steunpunten Huiselijk Geweld (SHG’s). In dat geval zal de IGZ een melder zo goed mogelijk adviseren en doorverwijzen naar één van de SHG’s. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Huisarts moet signalen ouderenmishaneling beter herkennen

Mishandeling bij Osira Amstelring

‘Ouderen met hartproblemen gediscrimineerd’

Geen verband opleidingniveau en ouderenmishandeling bij HWW Zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.