Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuw opleidingsconvenant OK-personeel Gelderland

Zes ziekenhuisorganisaties gaan nauw samenwerken bij de opleidingen voor gespecialiseerde verpleegkundigen. De Gelre ziekenhuizen, Isala klinieken, Deventer Ziekenhuis, Ziekenhuis St Jansdal, Zorgcombinatie Noorderboog en Saxenburgh Groep hebben hiertoe op 5 juli een convenant ondertekend.
Nieuw opleidingsconvenant OK-personeel Gelderland

De ziekenhuizen in Gelderland, Overijssel en Drenthe gaan samenwerken bij de opleidingen voor de functies operatieassistent, anesthesiemedewerker, intensive-care-verpleegkundige, cardio-care-verpleegkundige en spoedeisendehulpverpleegkundige. Volgens woordvoerder Marjon Antoons van de Gelre ziekenhuizen zal dit convenant niet met de juridische problemen te maken krijgen als het soortgelijke opleidingsconvenant van vijftien Brabantse ziekenhuizen. Eerder dit jaar spanden anesthesie- en operatiemedewerkers een rechtszaak aan tegen dit convenant. De rechter stelde in hoger beroep de OK-medewerkers in het gelijk en het Zuidelijk convenant mocht niet worden uitgevoerd.

Branbantse ziekenhuizen

“We zullen niet tegen problemen aanlopen zoals de Brabantse ziekenhuizen omdat we twee artikelen niet in het convenant hebben opgenomen die wel in het Brabantse convenant stonden”, zegt Antoons. “Zo hebben wij niet opgenomen dat ondertekenaars nieuw opgeleide verpleegkundigen die van andere ziekenhuizen afkomstig zijn twaalf maanden moeten weren. En bij ons staat niet in het convenant dat we het salaris niet ophogen met een arbeidsmarkttoeslag.”

LVO

Ook woordvoerder Fred Lam van de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) is redelijk positief over het nieuwe convenant. “We hebben goed contact met deze ziekenhuizen. Toen zij met een convenant bezig waren, heeft onze advocaat daar met een schuin oog naar gekeken. We hebben toen kunnen afspreken dat er een tweetal artikelen uit het convenant gehaald zouden worden. Zo weren de ziekenhuizen geen operatieassistenten die door de andere ziekenhuizen zijn opgeleid. En wat betreft de arbeidsmakttoeslagen houden de ziekenhuizen de vrijheid om van elkaar af te wijken. Verder hebben we afgesproken dat we in contact blijven met deze ziekenhuizen over dit opleidingsconvenant.”

Onderhandelingen

Over het Zuidelijk opleidingsconvenant zal ook nog onderhandeld moeten worden. De rechter heeft geoordeeld dat de beroepsverenigingen en de Zuidelijke ziekenhuizen opnieuw om de tafel moeten. “Die bijeenkomsten moeten nog plaatsvinden”, aldus Lam.

Schaars personeel

Concreet zijn de Gelderse ziekenhuizen met elkaar overeengekomen de capaciteit van de op te leiden professionals te verhogen, zodat de huidige schaarste gunstig wordt beïnvloed. “Naar grove schatting willen we per jaar voor ieder ziekenhuis die aan het convenant meedoet één extra verpleegkundige opleiden”, aldus Antoons. Het samenwerkingsconvenant geldt voor de komende twee jaar. Na een jaar zal een tussentijdse evaluatie plaatsvinden. Na het verstrijken van de looptijd kunnen de afspraken telkens met een jaar worden verlengd. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Rechter schort convenant ziekenhuizen op

Rechter buigt zich over ziekenhuisconvenant

Hoger beroep over convenant ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.