Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nieuw zorgconcept voor mensen met dementie slaat aan

Redacteur Zorgvisie
Het Gastenhuis Vleuten is pas op zaterdag 14 oktober feestelijk geopend, maar het heeft nu al een wachtlijst. Het kleinschalige woonconcept voor mensen én buurtbewoners met dementie spreekt mensen aan.
Gastenhuisvleuten
Het Gastenhuis Vleuten

In een mum van tijd hadden ze 200 sollicitatiebrieven binnen van mensen die in Het Gastenhuis Vleuten wilden werken. ‘Eigenlijk hebben we nauwelijks iets hoeven te doen aan de werving van personeel’, vertelt Annemieke Bambach, een van de initiatiefnemers van Het Gastenhuis, een nieuw concept om de zorg voor mensen met dementie te organiseren.

Leren omgaan met de ziekte

In een speciaal daarvoor ingericht pand wonen twintig mensen met dementie en werken 25 medewerkers die hen niet alleen verzorgen, maar ook leren omgaan met hun ziekte. Het geheel wordt geleid door een zorgechtpaar dat bij Het Gastenhuis in dienst komt: een koppel van wie ten minste één BIG-geregistreerd is en managementervaring heeft.

Een stapje verder

Bambach startte het concept samen met Clasien Schakenraad een kleine drie jaar geleden. ‘We wilden een stapje verdergaan in wat je voor mensen met dementie kunt doen. Het moet niet alleen een huis zijn voor de mensen die er wonen, maar ook voor mensen met dementie uit de buurt. Zij kunnen altijd langskomen om een hapje mee te eten of mee te doen aan een dagactiviteit. Dat wordt dan gefinancierd vanuit eigen middelen of de Wmo.’

Meer huizen openen hun deuren

Tot nu toe zijn er twee Gastenhuizen geopend: een in Dordrecht en een in Vleuten. Later dit jaar zullen Gastenhuizen in Druten en Teteringen hun deuren openen; zeven huizen staan op de planning voor 2018. Bambach: ‘Zowel in Dordrecht als in Vleuten hebben we inmiddels een wachtlijst, dus het loopt goed.’


Lees meer over Het Gastenhuis in het Premium-artikel ‘We doen dementiezorg op onze manier’. Voor Premium-artikelen heeft u een abonnement nodig. De kosten hiervoor zijn het equivalent van de prijs van wekelijks één kop koffie buiten de deur.

2 REACTIES

  1. Het is helaas niet nieuw. Wij als Boeijend Huys zijn al bijna 5 jaar bezig op deze manier. Kleinschalige woning (10 mensen) met dementie, daarbij een thuiszorg en dagbegeleiding voor mensen uit het dorp die nog thuiswonen. En ook voor mensen met een kleine portemonnee!
    Ook wij hebben een wachtlijst en dit jaar openen wij nog eens 2 huizen. Maar voor ons is groei niet de doelstelling, voor het Gastenhuis wel. En ja ik ben het toch wel een beetje eens met de reactie van Wilmderu. Weggaan bij de 3 Notenbomen en dan voor jezelf beginnen met de kennis die je daar hebt opgedaan. Ik hoop niet dat de ondernemers aan het Gastenhuis ook een percentage van hun omzet moeten afstaan aan de organisatie, zoals bij de Herbergier. Aan de andere kant er is heel veel behoefte aan deze vorm van zorg.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste mensen,
    Hoezo een nieuw zorgconcept. Dit concept bestaat al 10 jaar en heet Herbergier. Er zijn er inmiddels 40 van in Nederland. Mevr. Bambach was ooit directeur van de franchise organisatie van Herbergiers. Zij heeft het concept inhoudelijk gecopieerd. Het is dus niet nieuw en diet geen recht aan 10 jaar Herbergier. Zoetermeer Allen websites van Herbergiers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.