Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe bestralingstechniek ZRTI: betere bestrijding blaastumoren

Redacteur Zorgvisie
Door een nieuwe behandeltechniek kan het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen blaastumoren voortaan nauwkeuriger behandelen. Tevens worden de bijwerkingen voor de patiënt verminderd.
kanker meest voorkomende doodsoorzaak, cbs
Foto: iStock

De nieuwe techniek maakt het mogelijk om het te bestralen gebied bij elke bestralingssessie aan te passen aan de mate van de blaasvulling op dat moment.

Radiotherapie

Het bestralen van kankercellen is complex. Voordat de behandeling kan starten, wordt het te bestralen gebied eerst goed in kaart gebracht met CT-, MRI- of PET-scans van de patiënt. Vervolgens maken de medewerkers van het ZRTI een bestralingsplan op maat. Dit hele proces kan enkele dagen duren. Daaropvolgend krijgt de patiënt een oproep voor de daadwerkelijke bestralingsbehandeling. Die bestaat doorgaans uit een periode van enkele weken waarin de patiënt iedere werkdag volgens het op maat gemaakte plan bestraling krijgt.

Bij tumoren in de blaas is het precies op maat maken van een bestralingsplan extra lastig. De vorm en grootte van de blaas kan namelijk van dag tot dag behoorlijk variëren. Om er toch zeker van te zijn dat de tumor voldoende bestraling krijgt, wordt gebruikgemaakt van een extra marge rondom het gebied dat bestraald wordt. Hierdoor krijgt het gezonde weefsel ook bestraling, wat tot bijwerkingen kan leiden.

Plan van de dag

Met de nieuwe techniek, ‘Plan van de dag’ genaamd, wordt in het voorbereidingstraject een set met meerdere bestralingsplannen gemaakt voor verschillende maten van blaasvulling. Hierdoor kan elke keer dat de patiënt bestraald wordt het best passende bestralingsplan gekozen worden. De kans op bijwerkingen voor de patiënt wordt hiermee verkleind, aangezien het gekozen plan nauwkeurig aansluit en nu beter bekend is hoe de blaas er die dag uitziet.

Training

Een kerngroep van het personeel is getraind in het beoordelen van de blaasgrootte van röntgenbeelden. Sinds half maart zijn op de locatie in Roosendaal de eerste patiënten behandeld met deze nieuwe behandeltechniek. De resultaten zijn dermate goed dat ook de overige medewerkers getraind zijn. De techniek is daarom sinds eind juli 2018 in Roosendaal en Vlissingen beschikbaar voor alle patiënten met een blaastumor.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.