Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nieuwe DSM-5 leidt tot etiketten plakken’

Redacteur Zorg+Welzijn
Getrapte diagnostiek leidt tot efficiënter en kostenvriendelijker gebruik van psychiatrische hulp. Dat stelt het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) naar aanleiding van de komst van DSM-5 – de nieuwe handleiding voor psychiatrie op 18 mei. Psychologen moeten eerst “stepped diagnoses” uitvoeren.
‘Nieuwe DSM-5 leidt tot etiketten plakken’
Foto: Stockxchange

‘De grote angst met de komst van de nieuwste versie van de DSM is het overmatige etiketten plakken op kinderen en volwassenen met psychische problemen,’ aldus het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).  “Stepped Diagnosis” is een nieuwe methode die, aldus het NIP, een ‘kostenexplosie’ als gevolg van toename van de vraag naar psychiatrische hulp met het gebruik van DSM-5, kan tegengaan. ‘Door vooraf de expertise van psychologen in te zetten, maak je onderscheid tussen mensen die met en zonder duur diagnostisch traject en medicijnen begeleid kunnen worden.’

Kritiek

De vijfde editie van de Diagnostic and Statistical Manuel of Mental Disorders (DSM) wordt zaterdag 18 mei  gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Psychiatric Association in San Francisco. De totstandkoming van DSM-5 heeft nogal wat kritiek losgemaakt. Die ging met name over de de vraag of er sprake is van belangenverstrengeling, toen bleek dat circa 70 procent van de werkgroepleden die bezig waren met DSM-5 financiering hebben gekregen van de farmaceutische industrie voor lezingen of onderzoek. Ook zouden nieuw voorgestelde stoornissen leiden tot nieuwe diagnostische epidemieën (bijvoorbeeld internetverslaving) en aanpassingen in de diagnostische criteria tot mogelijke overdiagnostiek (bijvoorbeeld ADHD) dan wel onderdiagnostiek, zoals bij autisme.

Vijf stappen

De methode “stepped diagnoses” houdt in dat de professional vijf stappen met de patiënt doorneemt, vóór naar een specialistische behandeling wordt doorverwezen. Die stappen gaan van basisgegevens verzamelen en met de patiënt doorspreken, tot minimale interventie zoals zelfhulp via internetprogramma’s of kortdurende therapie door een psycholoog. Dit beperkt volgens het NIP de kosten in de ggz-zorg en de gevreesde overbehandeling.

 

Meer informatie over DSM-5, de komende veranderingen

 Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.