Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe Sionsberg wordt ‘innovatief zorgcentrum’

Mark van Dorresteijn
De nieuwe Sionsberg bestaat uit huisartsendiensten, anderhalve lijnszorg, poliklinische diensten en dagverpleging. Bedden zijn straks niet meer aanwezig in het ziekenhuis. Maandag gaat het centrum in de nieuwe vorm open, stelt curator Hans Silvius.
(VLNR) Anke Huizenga (bestuurder ZuidOostZorg)
(VLNR) Anke Huizenga (bestuurder ZuidOostZorg)

Tijdens een persconferentie maakte de curator bekend dat er een akkoord is over vastgoed en zorgcontractering. De Sionsberg is overgenomen door drie investeerders: zorginstelling ZuidOostZorg in Drachten, DC Klinieken en Cardiologie Centra Nederland (CCN). De Friesland Zorgverzekeraar heeft met de nieuwe eigenaren afspraken gemaakt over de zorgcontracten voor de komende jaren, aldus de curatoren.

Ouderen

In het medisch centrum kunnen mensen terecht voor poliklinische en dagbehandelingen. Een van de zwaartepunten is de zorg voor ouderen. Zo zijn er duidelijke zorgpaden voor diabetici, astma- en reumapatiënten. En wordt er voor de palliatieve zorg aansluiting gezocht bij het palliatief netwerk Friesland. Via de anderhalve lijns-aanpak vinden meekijkconsulten plaats en kunnen kleine chirurgische ingrepen meteen worden verricht. Ook gaat het zorgcentrum gebruikmaken van nieuwe zorgconcepten zoals e-health en zelfmanagement. Sionsberg 2.0 is geen ‘klassiek’ ziekenhuis meer: de bedden zijn verdwenen. Als patiënten langer zorg nodig hebben, moeten ze naar Leeuwarden of Drachten.

Specialismen

Binnen het centrum kunnen patiënten terecht voor cardiologie, neurologie, longgeneeskunde, dermatologie, chirurgie, interne geneeskunde, urologie, gynaecologie en kaakchirurgie. Voor een aantal specialisaties, zoals oogheelkunde, orthopedie en KNO, die niet in Sionsberg 2.0 zelf aanwezig zijn, wordt geregeld dat de voor- en nazorg wel in Dokkum kan. Zo wordt voorkomen dat patiënten voor en na een bepaalde operatie of ingreep veel heen en weer moeten reizen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.