Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe tekst cao vvt zonder Abvakabo FNV

ActiZ en BTN en drie van de vier werknemersorganisaties, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ, bieden deze week de definitieve tekst van een nieuwe cao voor verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt) aan bij minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Grootste vakbond Abvakabo FNV kon zich niet vinden in een belangrijk onderdeel van de cao tekst en doet niet mee.
Nieuwe tekst cao vvt zonder Abvakabo FNV
Foto: ANP - Robin Utrecht

De nieuwe cao vvt treedt in werking voor alle bij ActiZ en BTN aangesloten zorgorganisaties in de ouderenzorg, thuiszorg, kraamzorg- en jeugdgezondheidszorg. Eerder was al een cao vvt ondertekend door de werkgevers en alle bonden, inclusief Abvakabo FNV. Daarbij liepen de onderhandelingen na ondertekening vast. In die cao stond dat de hoogte van het tarief dat gemeenten aan thuishulpen betalen door het ministerie moet worden vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB). Abvakabo FNV was niet eens met het feit dat de werkgevers over de inhoud van het AmvB wilde onderhandelen met het ministerie. Volgens de bond kan de vorige cao gewoon naar het ministerie, aangezien die door alle partijen getekend is. Het feit dat ActiZ na het AmvB nog aan de tekst wil sleutelen, is volgens de bond ‘uit den boze’.

Salarisstijging

ActiZ schrijft hierover in een persbericht: ‘Volgens Abvakabo FNV kunnen de salarissen van hulpen bij het huishouden direct omhoog als de AmvB afgekondigd wordt, ook als de aanbestedingen al zijn afgerond. Zorgaanbieders moeten de gemeenten dan maar dwingen om de aanbestedingen in de Wmo opnieuw te doen om deze salarisstijging gefinancierd te krijgen. Dit is tegen alle afspraken van het cao akkoord in en zal niet anders dan tot chaos leiden.’

Algemeen verbindend

Binnenkort zullen betrokken werkgevers- en werknemersorganisaties de cao vvt voor algemeen verbindend verklaring voordragen, waardoor ook niet aangesloten werkgevers de cao moeten toepassen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.