Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe vereniging voor pgb-zorginitiatieven

De nieuwe Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) wordt 16 april officieel opgericht. De aanleiding voor de nieuwe vereniging is de pgb-stop van vorig jaar. In de nieuwe verenging willen zorgaanbieders zich sterk maken voor de verdere ontwikkeling van kleinschalige, professionele, laagdrempelige, betaalbare en innovatieve zorg aan cliënten.
Nieuwe vereniging voor pgb-zorginitiatieven

Het idee voor de nieuwe vereniging is geboren als gevolg van de afgekondigde Pgb-stop in juli 2010. Woordvoerder Mark van Barschot voert het woord voor in totaal negen initiatiefnemers: “Ik heb als ZZP-er een dagbestedingsproject voor cliënten met een pgb. Van de ene op de andere dag viel door de stop 25 procent van mijn inkomsten weg. Net als veel andere kleine zorgondernemers heb ik alle zeilen bij moeten zetten om de zorg aan mijn cliënten onafgebroken voort te zetten. Ik heb bij de minister en de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de gevolgen van de pgb-stop voor kleine zorgorganisaties maar werd niet gehoord. Alleen al daarom is, met het oog op de toekomst, een actieve branchevereniging een absolute noodzaak.”

Rotte appels

De BVKZ wordt nu gesteund door ruim tachtig ZZP-ers, ouderinitiatieven, kleinschalige wooninitiatieven, stichtingen, zorgboerderijen en kleine ondernemingen. Belangenbehartiging is echter niet de enige reden om een branchevereniging op te richten. Mede-initiatiefnemer Berno van der Wal: “Veel van de zorg die wij leveren wordt betaald vanuit pgb’s. De laatste tijd is er veel te doen over fraude met pgb’s, door cliënten maar ook door sommige zorgaanbieders. Vanuit de branchevereniging willen ook wij het kaf van het koren scheiden, bijvoorbeeld door keurmerk te onderzoeken. De aanwezigheid van rotte appels in onze branche brengt het hele systeem van cliëntgestuurde kleinschalige zorg in gevaar.” De Branchevereniging Kleinschalige Zorg hanteert daarom strikte toelatingseisen. Van der Wal: “Wij zijn een vereniging van zorgaanbieders, die zelf daadwerkelijk zorg leveren. Wij zijn er niet voor zorgbemiddelingsbureaus, zorgmakelaars en organisaties die ZZP-ers detacheren of PGB’s beheren.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

ZN: Stop pgb-fraude met face-to-face indicatie

Kamer botst met staatssecretaris over pgb

Pgb-stop eindigt per 2011

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.