Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Nieuwe verzekering per maand opzegbaar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraar VGZ brengt een nieuwe polis op de markt die elk moment kan worden opgezegd. De verzekering heet ‘Blue’ en het is een onlineverzekering.
Nieuwe verzekering per maand opzegbaar

“We hebben het gecontroleerd en het is wettelijk mogelijk om een zorgverzekering niet een keer per jaar, maar elke dag op te zeggen”, zegt een woordvoerder.

Weinig extra’s

De verzekering stopt per eerste dag van de volgende maand. Er zijn weinig extra’s en er is geen medische selectie. De pakketten zijn ook beperkter dan bij andere verzekeringen. Volgens VGZ is driekwart van de Nederlanders geïnteresseerd in een dagelijks opzegbare zorgverzekering. VGZ baseert zich op TNS NIPO onderzoek. Voor de verzekeraar kan deze opzegmogelijkheid wellicht extra risicovol zijn, maar, zegt de woordvoerder: “We moeten gewoon zorgen dat verzekerden geen reden hebben om op te zeggen.”

Verzekeringspremie

Doordat alle contact met verzekerden via internet en social media als Twitter en Facebook gaat, blijft de premie laag. Het precieze bedrag maakt VGZ eind november bekend. De woordvoerder schat in dat de premie iets boven die van de goedkoopste verzekering Zekur ligt. Hierbij kunnen mensen maar naar een select aantal zorgaanbieders. Blue is een naturapolis en de verzekerde heeft keus tussen alle gecontracteerde zorgaanbieders. De premie zal ‘ergens tussenin’ komen te liggen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

U kunt nog naar het Zorgvisie thuiszorgcongres

De zorginkoop in de thuiszorg gaat op de schop! Wat er staat te gebeuren hoort u op 3 november a.s. tijdens het Zorgvisie Thuiszorgcongres ‘Op weg naar Outcome-indicatoren in de thuiszorg’. Zie voor info: www.reedbusinessevents.nl/gezondheidszorg

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Beste Rob, Een Blue-verzekerde heeft net als alle andere zorgverzekerden recht op álle zorg uit de basisverzekering, en het argument om over te stappen als er ‘werkelijke zorg’ nodig is, zoals je schrijft, ontbreekt dus. Het verschil zit hem met name in de administratieve services van Blue: omdat bij Blue alles zoveel mogelijk via internet verloopt, kan de premie goedkoper zijn.
  Beste Druivensap,
  In de Memorie van toelichting op de Zorgverzekeringswet, pagina 92, staat het als volgt geformuleerd: De artikelen 6 tot en met 8 sluiten niet uit, dat de zorgverzekeraar en de verzekeringnemer in hun zorgverzekering nog andere opzeggings- of ontbindingsmogelijkheden opnemen.
  Een dergelijke polis is dus wel degelijk mogelijk binnen de Nederlandse wetgeving.
  Met vriendelijke groet
  Karen van Rijsewijk, woordvoerder Univé-VGZ-IZA-Trias

 3. heb hem eerlijk gezegd nooit gelukkig nodig gehad, maar bij sommigen heb ik het gevoel, dat het een enorme kaalslag is, mn ze zeggen hun eigen risico ook mee kwijt te zijn na enige noodzakelijke controle-beurten!
  En maar rekenen, die grote instanties incasseren maar, zolang de kip nog niet ‘kaal’is

 4. Beste Rob. De NZa gaat daar niet over. De wetgever bepaalt dat. En dat heeft hij al gedaan. In artikel 7, lid 1 van de Zorgverzekeringswet staat: “De verzekeringnemer kan de zorgverzekering uiterlijk 31 december van ieder jaar met ingang van 1 januari van het volgende kalenderjaar opzeggen.”
  Er staat niet dat de verzekeringnemer de verzekering per de eerste van de aankomende maand opzeggen kan. Ik vraag me dus af of deze nieuwe polis in de huidige Nederlandse wetgeving wel mogelijk is.

 5. Dit was te verwachten. Een kale verzekering met weinig franje tegen een laag tarief maar met de mogelijkheid om elke dag op te stappen en zich elders te verzekeren wanneer zou blijken dat er werkelijk zorg nodig is. Die andere verzekeraar mag niet weigeren. Dit is een kanibaalverzekering. Goede verzekeraars eindigen zo met de ziekere verzekerden. Omdat de wijziging gedurende het haar kan plaatsvinden kan de risicoverevening hier niet voor corrigeren. Wat mij betreft grijpt het NZa in en maakt het NZa de verzekering minstens voor hele jaren verplicht.

 6. Dit was te verwachten. Een kale verzekering met weinig franje tegen een laag tarief maar met de mogelijkheid om elke dag op te stappen en zich elders te verzekeren wanneer zou blijken dat er werkelijk zorg nodig is. Die andere verzekeraar mag niet weigeren. Dit is een kanibaalverzekering. Goede verzekeraars eindigen zo met de ziekere verzekerden. Omdat de wijziging gedurende het haar kan plaatsvinden kan de risicoverevening hier niet voor corrigeren. Wat mij betreft grijpt het NZa in en maakt het NZa de verzekering minstens voor hele jaren verplicht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.