Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe website voor informatiebeveiliging eerste lijn

De website waarmee praktijkhouders en andere medewerkers van de eerste lijnszorg zichzelf en hun praktijk kunnen toetsen ten aanzien van informatiebeveiliging en privacybescherming is geheel vernieuwd. Medewerkers van eerstelijnsorganisaties kunnen op IBindeZorg.nl toetsen of ze voldoen aan NEN 7510.
tikken11.jpg

Managing Partners Jaap van der Wel en Berend de Vries van Comfort-IA, eigenaar van IBindeZorg.nl zeggen: ‘Vanaf het begin was duidelijk dat er grote behoefte was, en nog steeds is, aan een manier waarop de NEN 7510 hanteerbaar gemaakt voor een medewerker van een medische praktijk. In een praktijk van een huisarts, fysiotherapeut, verloskundige, tandarts, psychotherapeut, apotheek of noem maar op is het niet doenlijk een Information Security Management System (ISMS) met een prachtige PDCA-cyclus te implementeren of een compleet autorisatiebeheer met onafhankelijk controlemechanismen in te richten. Je werkt immers alleen of met een paar medewerkers! Toch moet je aan de NEN 7510 voldoen. De verzekeraars houden je er tegenwoordig zelfs aan en de accountant stelt gemene vragen.’

IBindeZorg.nl
Vandaar IBindeZorg.nl. De Vries: ‘De website genereerd feedback over je situatie, legt zaken uit en presenteert aan het eind een score ten opzichte van de NEN 7510. Aan de hand van de feedback kun je zelf maatregelen nemen en zo stapje voor stapje de informatiebeveiliging en privacybescherming van de praktijk verbeteren. Zo werk je toch volgens de principes van de norm aan concrete verbeterstappen maar dan zonder de rompslomp.’

Dossier informatiebeveiliging
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.