Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Nieuwe wet jaagt 90 procent zzp’ers uit zorgsector’

Als het wetsvoorstel om het aantal zzp’ers aan te pakken doorgaat, verliest 90 procent zijn zzp’erschap. Dat verwacht directeur Loe van Erp van SoloPartners, de grootste brancheorganisatie van zzp’ers in de zorg: “De nieuwe wet is een slechte zaak voor zzp’ers, maar zeker ook voor de zorg. OK’s komen leeg te staan, wachtlijsten groeien en cliënten in de thuiszorg moeten langer wachten op hun zorg.”
Aantrekken Personeel Oleksy
Beeld: Oleksiy Mark/Getty Images/iStock
Premium

“Het wetsvoorstel heeft ingrijpende gevolgen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

  1. Als werkgevers zorg dragen voor hun werknemers, kiezen vele werknemers voor de zekerheid van vastigheid. Daar waar de werknemers geen personeel voldoende in dienst kunnen nemen, of bij ziekte / uitval direct vervanging nodig hebben kunnen ze dit niet met zzp-ers aanvullen/ oplossen. Er is nagenoeg niet 1 vakgebied te bedenken waar je het werk van zzp-er niet op contractbasis kan doen.
   Daarnaast worden de uitzendbureau’s machtiger en ontvangen zij de extra inkomsten die anders ten goede zouden komen aan de zzp-er.
   Ik ben zeker van mening dat er veel de zorg uit zullen gaan die op dit moment eigen rooster kunnen aanpassen aan persoonlijke omstandigheden. Mensen die bepaalde diensten niet willen / kunnen werken of juist wel willen werken worden beperkt in hun vrijheid en gaan verloren.
   Dit is weer politiek regeren vanachter een bureau. Laat men eerst beginnen met mensen in de zorg naar waarde te betalen en werkomstandigheden te verbeteren. Het moet aantrekkelijker zijn om in dienst verband te werken dan zzp-er te zijn. Vakbonden moeten meer hun best doen. Dwang is nog nooit een middel om mensen in een sector te behouden, lijkt haast op moderne slavernij, men mag niet meer voor zichzelf bepalen hoe wanneer en voor wie men wilt werken.

  2. Lees alle reacties
  3. Ongenuanceerd bericht. Particuliere verpleegkundigen zijn er al lang! Maar misschien is hun uurtarief echt te laag. De zelfstandige vak/beroepsbekwaamheid als verpleegkundige staat los van die van de manager ( tuchtrecht ). Ze zullen niet voor een “functie” ( loondienst ) zich verhuren, maar als zorgprofessional met eigen verantwoordelijkheden, toch?

  4. Een gedeelte van de zzp’ ers zal het niet voor het geld doen (want als je alles doorrekent is het per se beter verdienen en voor instellingen zijn veel zzp’ers amper duurder dan vast personeel) maar om werk te kunnen afstemmen op bijvoorbeeld gezinssituatie. Die groep ga je verliezen voor het werk. Ook werkgevers zullen er uiteindelijk niet blij mee zijn, het maakt de flexibele schil minder flexibel en de risico’s voor hen hoger.
   Los daarvan, wat is de wettelijke grondslag om mensen een bepaalde keuze te gaan ontzeggen. Ik zie die wet er nog niet zomaar van komen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.