Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nieuwe wet: Zware straffen bij misbruik EPD

Mark van Dorresteijn
Zorgverleners die onnodig via het elektronisch patiëntendossier (EPD) medische gegevens inzien kunnen zware straffen krijgen. Ze lopen de kans de bevoegdheid hun vak uit te oefenen te verliezen. Dat schrijft demissionair minister Klink (Volksgezondheid) in een wetsvoorstel waarmee de ministerraad vrijdag akkoord is gegaan.
Nieuwe wet: Zware straffen bij misbruik EPD

De minister vindt deze strenge aanpak nodig ‘gelet op de grote privacy- en maatschappelijke schade die misbruik van het EPD door een zorgverlener kan veroorzaken.’ Hij komt daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Volgens de minister leidt zijn voorstel ertoe dat ‘de afschrikwekkende werking van het strafrecht wordt versterkt’.

Zorgverzekeraars

In hetzelfde wetsvoorstel regelt de minister eveneens dat zorgverzekeraars die eigenaar worden van een zorginstelling nooit het EPD van een patiënt mogen inzien. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

EPD-snuffelaar voor de rechter

Medewerkster zorginstelling baan kwijt na inkijk EPD

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Als ervaringsdeskundige spreek ik nu met de ervaring van het EPD vanaf mei 2011 . Het systeem baart mij zorgen met name de Privacy van de clienten.
    Het systeem is onvoldoende beveiligd . Je kan in het huidige systeem gegevens opvragen van clienten die meer dan 25 jaar geleden overleden zijn. Je kan ook alle gegevens opvragen van clienten , die in het ziekenhuis bekend zijn; etc..Mijn oproep is aan de Politiek is , praat met de werkers in de Zorg , over hun ervaringen over pricacy. Een Debat waard !

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.